WSJ: Planurile secrete ale orașului utopic pe care Elon Musk vrea să îl construiască în Texas

Data actualizării: Data publicării:
Elon Musk
În timpul întâlnirilor cu proprietarii de pământ și agenții imobiliari din zonă, Musk și angajații companiilor sale au dezvăluit viziunea miliardarului pentru crearea unei utopii texane de-a lungul râului Colorado unde angajații lui ar putea trăi și lucra. Foto: Profimedia Images

Elon Musk plănuiește să își construiască propriul orășel pe o parte din cele câteva mii de hectare de pășune și terenuri agricole pe care le deține în apropiere de Austin, capitala Texasului, potrivit unor documente analizate de The Wall Street Journal.

În timpul întâlnirilor cu proprietarii de pământ și agenții imobiliari din zonă, Musk și angajații companiilor sale au dezvăluit viziunea miliardarului pentru crearea unei utopii texane de-a lungul râului Colorado unde angajații lui ar putea trăi și lucra.

Musk și directorii săi executivi doresc ca angajații din regiunea Austin ai Boring – compania care oferă servicii de infrastructură și construcție de tuneluri, Tesla – producătorul de mașini electrice și SpaceX – compania de explorare spațială să poată să trăiască în case noi pentru care vor plăti chirii mai mici decât cele normale.

Orășelul pe care Musk îl plănuiește ar urma să se ridice lângă un complex de clădiri ale Boring și SpaceX aflate în construcție. Complexul include deja un grup de case modulare, o piscină, o zonă exterioară pentru practicarea de sporturi și o sală de forță.

pământuri-texas-musk
În ultimii trei ani, entități asociate cu companiile sau cu directorii lui Musk au cumpărat cel puțin 1.400 de hectare de pământ în apropiere de Austin, unde ar urma să fie construit orășelul său. Captură foto: Maxar Technologies

Comunitatea lui Musk ar urma să se numească Snailbrook, care face referire la numele unei mascote ale companiei Boring. Când Musk a pus bazele companiei i-a provocat pe angajați să construiască mașinării de săpat tuneluri care să înainteze „mai repede decât un melc” (snail).

Musk a discutat cu Kany West și designerul său despre cum va arăta orașul miliardarului

Unii angajați ai Boring, printre care se numără și președintele companiei și mâna dreaptă a lui Musk, Steve Davis, au dezvăluit planuri încă și mai ambițioase pentru Snailbrook: contruirea unui oraș în toată regula.

În timpul unei întâlniri a angajaților Boring de anul trecut, Davis a spus că se vor organiza alegeri pentru desemnarea primarului orașului.

Musk, fosta lui iubită, cântăreața Grimes, Kanye West și designerul de clădiri al lui West au discutat anul trecut de mai multe ori despre cum ar trebui să arate un orășel marca Musk.

plan-orășel-musk
Potrivit documentelor citate de WSJ, orășelul lui Musk va include 110 case, care fac parte din așa numitul „Project Amazing”. Captură foto: Bastrop County Commissioners Court

Conform legilor din Texas, o localitate are nevoie de cel puțin 201 locuitori înainte de a putea să ceară incorporarea, care trebuie apoi aprobată de un judecător de comitat.

Chap Ambrose, un programator în informatică ce trăiește pe vârful unui deal de unde se văd noile clădiri ale complexul Boring și SpaceX, a spus că, după părerea lui, Musk vrea să păstreze planurile orășelului secrete. „Vor să facă lucruri înainte ca cineva să știe ce se întâmplă”.

Orașul lui Musk ar putea fi de 4 ori mai are decât Central Park

În ultimii trei ani, entități asociate cu companiile sau cu directorii lui Musk au cumpărat cel puțin 1.400 de hectare de pământ în zona orașului Austin – o suprafață de patru ori mai mare decât Central Park din New York.

Unii oficiali americani din domeniul imobiliar au spus că au fost informați de apropiați ai lui Musk că miliardarul deține până la 2.400 de hectare de pământ în apropierea Austin.

Când Musk s-a mutat din casa lui din California acum mai bine de doi ani a spus că și-a pierdut răbdarea în privința regulilor și reglementărilor aplicate în stat, acolo unde Tesla și Boring își aveau sediile înainte să fie mutate în Texas.

tesla-texas
Sediul Tesla din Texas. Foto: Profimedia Images

California este statul reglementărilor, litigiilor și a taxărilor exagerate, s-a plâns Musk în decembrie 2021. Spre deosebire de California, Texasul are mai puține legi și cerințe urbanistice, de mediu și legate de forța de muncă. În plus, statul dispune de multe pământuri care nu sunt supuse reglementărilor.

Mai mult, în Texas nu se plătesc impozite pe venitul obținut de corporații și nici impozite pe venit sau pe câștiguri de capital pentru persoanele fizice.

Musk plănuiește să construiască un complex rezidențial privat pentru el însuși, care probabil se va afla la o distanță considerabilă de restul orășelului. Potrivit documentelor citate de WSJ, orășelul lui Musk va include 110 case, care fac parte din așa numitul „Project Amazing”.

Musk este un susținător al construirii de locuințe cu prețuri accesibile pentru angajați. În 2021, miliardarul a anunțat crearea „orașului Starbase, Texas” în satul Boca Chica, acolo unde lucrează angajații SpaceX.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri