Xi Jinping a fost ales președinte al Chinei

Data publicării:
xi 20jinping 205485227 20afp 20mediafax 20foto 20ed 20jones-54725

Președintele a fost ales 2.952 de voturi. Un deputat a votat „împotrivă” și trei s-au abținut, relatează BBC.A fost ultima etapă a transferului de putere început în toamna anul trecut, când Xi Jinping a preluat conducerea Partidului Comunist Chinez, dar şi a Comisiei Militare Centrale.

Xi Jinping deține acum cele mai importante funcţii în statul asiatic. Președintele va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a cărui desemnare de către parlament este programată vineri, informează Mediafax. Li Keqiang îl înlocuieşte în funcţie pe Wen Jiabao.

Se știu puţine lucruri noul lider de la Beijing. Este fiul unui influent lider maoist şi este căsătorit cu o celebră cântăreaţă din China.

Misiunea sa va fi una dificilă, în contextul în care schimbarea puterii vine pe fondul creșterii nemulțumirii populaţiei față de corupția din partid și creşterea diferenței între bogați și săraci.

Este așteptat la Moscova

Ales la conducerea PCC în cadrul Congresului al XVIII-lea, în noiembrie, calea lui Xi Jinping către preşedinţia Republicii a fost deschisă în mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obţinând şefia de statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel internaţional. De asemenea, el deţine de-acum toate frâiele puterii în China, pentru următorii zece ani.

Spre deosebire de predecesorul său, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat preşedinţia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populară pentru Eliberare (APL).

Primavizită oficială în străinătate a lui Xi Jinping în calitate de preşedinte al Republicii este prevăzută, până la sfârşitul lunii, la Moscova, urmată de un turneu în Africa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri