Xi Jinping s-a supărat pe Justin Trudeau: „Ce am discutat ieri a fost scurs către presă, nu e corect”. Ce a replicat premierul Canadei

Data publicării:
Xi Jinping vorbește cu Justin Trudeau
Xi Jinping i-a reproşat miercuri premierului canadian Justin Trudeau că nu a păstrat confidenţialitatea asupra unei discuții pe care ei au avut-o la summitul G20. Foto: Profimedia

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a reproşat miercuri premierului canadian Justin Trudeau gestul acestuia de a nu păstra confidenţialitatea asupra unei întrevederi bilaterale pe care ei au avut-o la summitul G20 desfăşurat pe insula indoneziană Bali, relatează agenţiile DPA şi AFP.

„Tot ceea ce noi am discutat ieri a fost scurs către presă, ceea ce nu este corect. Şi nu în acel mod s-a desfăşurat conversaţia”, i-a spus Xi lui Trudeau când s-a intersectat ulterior cu acesta în timpul summitului, conform înregistrării video surprinse de un jurnalist al postului canadian CTV. „Dacă există sinceritate, vom avea o atitudine de respect reciproc în desfăşurarea dialogului. Altfel, nu este uşor de spus care va fi rezultatul”, a adăugat preşedintele chinez.

„În Canada, noi credem în dialogul liber, deschis şi sincer”, i-a replicat Justin Trudeau. „Voi continua să caut să lucrăm constructiv împreună, dar vor fi lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, a continuat el.

Aparent iritat, Xi i-a răspuns: „hai să creăm condiţiile!”, iar apoi i-a întins mâna lui Trudeau, afişând o atitudine prietenească, şi a plecat mai departe.

Întrevederea între Xi şi Trudeau la summitul G20 a fost prima lor discuţie în ultimii trei ani şi nu a avut statutul de întâlnire oficială. Potrivit presei, Trudeau a acuzat cu acest prilej „ingerinţele” Chinei în afacerile interne ale Canadei.

Conform postului Global News, o „reţea clandestină” de candidaţi la alegerile federale canadiene şi de agenţi chinezi care lucrau pentru campania acestora a fost finanţată de către China, mai notează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Relaţiile dintre Canada şi China sunt tensionate. În urma arestării de către Canada în anul 2018, la cererea SUA, a managerului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, China a arestat doi cetăţeni canadieni acuzaţi de spionaj. Wanzhou a fost eliberat în anul 2021, în schimbul celor doi canadieni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri