De la vânzător în piața de pește, la cea mai înaltă funcție în stat. Yoshihide Suga a fost votat noul premier al Japoniei

Data actualizării: Data publicării:
Yoshihide Suga, premierul Japoniei
Yoshihide Suga, succesorul lui Shinzo Abe la funcția de prim-ministru al Japoniei. Foto: Getty Images

Yoshihide Suga a fost ales premier al Japoniei de Camera Inferioară a Parlamentului. El îl va înlocui astfel pe Shinzo Abe, care a demisionat din această funcţie din motive de sănătate, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Suga, în vârstă de 71 de ani, a fost ales cu 314 voturi din totalul celor 462 din Camera Inferioară a Parlamentului. Aceasta are prioritate în alegerea premierului în faţa Camerei Superioare, care este de asemenea de aşteptat să-l voteze pe Suga pentru că partidul de guvernământ deţine majoritatea.

Componenţa guvernului lui Yoshihide Suga ar urma să fie anunţată mai târziu în cursul zilei de miercuri.

Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Yoshihide Suga câştigase luni, cu o majoritate covârşitoare, alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia. Cu această ocazie, el a spus că va continua strategia 'Abenomics' a predecesorului său, ce prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.

Suga provine dintr-o familie modestă, spre deosebire de predecesorul său. El este fiu de fermier și provine dintr-o zonă rurală din nordul țării.

Deși era fiul cel mare al familiei Suga a sfidat tradiția de a prelua ferma de căpșuni a familiei, plecând la Tokyo. A lucrat la o fabrică de carton înainte de a intra la universitate și și-a plătit studiile lucrând în mai multe locuri, inclusiv la piața de pește Tsukiji, relatează AP.

În calitate de premier, Suga se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus şi dificultăţile economice, dar şi cu provocări pe termen lung precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii.

Pe plan extern, el va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri