Zece ani de la intervenția în Irak. SUA au câștigat războiul, Turcia a câștigat contractele

Data publicării:
premierul 20turc 20erdogan 20mfax-54495

„Americanii au câștigat războiul, iranienii au câștigat pacea și turcii au câștigat contractele. În ultimul deceniu, exporturile Turciei către Irak au crescut anual cu peste 25%, atingând valoarea de 10,8 miliarde de dolari în 2012”, se arată într-o analiză publicată de Financial Times.

Pe măsură ce Irakul va deveni mai prosper, grație rezervelor sale de petrol, cererea pentru produsele din Turcia va crește cu peste 2 miliarde de dolari anual, apreciază economistul Ozgur Altug, de la compania BGC Partners, din Istanbul.

Prezența comercială a Turciei în Irak este mai vizibilă decât a oricărei alte țări: de la mall-uri și magazine de mobilă până la investiții majore în sectorul energetic.

Tensiunile cu Ankara pun în pericol afacerile

Aproximativ 70% dintre exporturile Turciei sunt absorbite de regiunea kurdă din nordul Irakului. O mie de oameni de afaceri turci își desfășoară activitatea în Kurdistanul irakian, unde administrează cele mai cunoscute bănci, hoteluri și firme de retail.

Succesul comercial reprezintă, practic, revenirea Turciei pe una dintre piețele sale naturale, pe care a pierdut-o începând din 1980, din cauza războaielor, sancțiunilor și instabilității regionale.

Însă relațiile tot mai strânse dintre Ankara și Guvernul regional din Kurdistanul irakian deranjează tot mai tare autoritățile de la Bagdad.

Acestea din urmă nu privesc cu ochi buni încercarea Turciei de se implica în exploatarea rezervelor de hidrocarburi din regiunea kurdă. După retragerea trupelor americane din Irak, în decembrie 2011, relațiile dintre Ankara și Bagdad s-au deteriorat, premierul Nouri al-Maliki calificând Turcia drept „un stat ostil” și acuzând-o de amestec în treburile interne ale Irakului.

Unii exportatori din Turcia se tem că afacerile le-ar putea fi afectate de tensiunile politice. Asta în condițiile în care o treime dintre exporturile către Kurdistanul irakian ajung, în cele din urmă, în restul țării.

Avertisment american

Statele Unite au simțit nevoia să intervină și au atras atenția Turciei să nu insiste cu investițiile în sectorul energetic din regiunea kurdă dacă nu are acordul Bagdadului.

O întelegere încheiată doar cu oficialii kurzi ar diviza Irakul, l-ar face pe premier să se apropie mai mult de Iran și ar duce la alungarea companiilor turcești de pe 80% din piețele irakiene, avertizează Washingtonul.

„Dacă aș fi producător turc, cu siguranță nu aș vrea să îmi periclitez accesul la acești consumatori”, a declarat ambasadorul american la Ankara, Francis Ricciardone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri