Sari la conținut

Zeci de prinți și foști miniștri au fost arestați în Arabia Saudită

Mișcare surprinzătoare a tânărului prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman. La scurt timp după ce a înființat, sub conducerea sa, o comisie anticorupție, aceasta a dispus arestarea a 11 prinți și a zeci de foști şi actuali miniștri.

Donald Trump Has Lunch With Saudi Deputy Crown Prince And Defense Minister

Prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman a fost primit la Casa Albă, în martie Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE.  Printre persoanele arestate se numără şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, prinţul al-Waleed bin Talal, transmite postul de televiziune Al-Arabiya.  Încă nu se ştie de ce anume sunt învinuiţi.  În paralel, regele Salman i-a înlocuit pe şefii Gărzii naţionale şi ai marinei saudite, relatează Digi24. Și ministrul economiei a fost demis.

 Forţele de securitate au interzis decolarea avioanelor private din Jeddah, pentru a împiedica anumite personalităţi să părăsească ţara, potrivit News.ro.


Zece prinți și zeci de foști miniștri au fost arestați sâmbătă în Arabia Saudită la decizia unei comisii anticorupție, a anunțat canalul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu capital saudit, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Zece prinți și zeci de foști miniștri arestați în Arabia Saudită”, a scris pe Twitter canalul fără a cita sursele informațiilor sale, care deocamdată nu au putut fi confirmate oficial, notează AFP.

Arestările au avut loc la scurt vreme după înființarea acestei comisii, condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. El deține și portofoliul Apărării, iar în martie anul acesta a fost primit la Casa Albă de președintele Donald Trump.

Controlând principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, Mohammad bin Salman pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

La sfârșitul lunii octombrie, prințul moștenitor a promis o Arabie Saudită „modernă”, care să se îndepărteze de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune riguroasă a islamului, ce a alimentat numeroși jihadiști din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioșilor conservatori.

În același timp, el a acționat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenților, printre care clerici influenți și intelectuali.

Citiți și:  VIDEO. Arabia Saudită a interceptat o rachetă lansată din Yemen

Pe aceeași temă