Zeci de răniţi în violenţele de la Kiev. Klitschko îl avertizează pe Ianukovici: Să nu aveţi soarta lui Ceauşescu

Data publicării:
Proteste Kiev 6381411-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY

Foto: Mediafax

Ciocnirile au izbucnit când un grup de protestatari a încercat să treacă de un cordon de poliţie pentru a merge spre clădirea Parlamentului. Mulţimea furioasă a încercat să răstoarne mai multe autobuze pe care forţele de ordine le-au instalat ca paravan pentru a le bloca accesul. Mai multe autospeciale ale echipelor de intervenţie au fost vandalizate.

Odată cu venirea serii s-au încins şi mai tare spiritele. Protestatarii au continuat să arunce în forţele de ordine cu pietre, sticle incendiare, petarde şi fumigene, iar zeci de tineri cu feţele acoperite de cagule negre i-au luat la bătaie cu bastoanele pe poliţişti.

Pentru a scăpa de furia mulţimii, poliţiştii au folosit tunurile cu apă şi gaze lacrimogene.

Liderul protestatarilor, fostul boxer Vitali Klitschko, a venit şi el în mijlocul mulţimii. Fostul campion mondial a mers în zona în care aveau loc ciocnirile şi a încercat să convingă manifestanţii să nu provoace poliţia.

Ianukovici, comparat cu Ceauşescu şi Gaddafi

Singura soluţie la această situaţie dezastruoasă este organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. Mă adresez președintelui Ianukovici: Găsiți în d-voastră forța necesară și nu riscați să aveți soarta lui Ceaușescu sau a lui Gaddafi”, a spus Vitali Klitschko.

Mii de protestatari au venit la miting purtând pe cap caserole, site, cutii de carton sau măşti de carnaval, ca semn al dispreţului faţă de legile represive. Noile acte normative sancţionează persoanele care protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Regimul de la Kiev se confruntă cu o puternică mişcare de opoziţie, după ce, la sfârşitul lui noiembrie, Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, în favoarea unei apropieri de Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri