Marea Britanie a anunțat că va trimite mai multe arme Ucrainei și a cerut măsuri împotriva postului Russia Today

Data publicării:
premierul britanic boris johnson discutand situatia din ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri că va trimite Ucrainei mai multe arme pentru a se apăra în faţa Rusiei. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic a anunţat, miercuri, că va trimite Ucrainei mai multe arme pentru a se apăra în faţa Rusiei. Marea Britanie a furnizat deja circa 2.000 de rachete antitanc NLAW şi a trimis specialişti care să îi instruiască pe militarii ucraineni să le folosească. De asemenea, executivul a cerut organismului audiovizual de reglementare să ia măsuri împotriva postului rus de ştiri Russia Today, menţionând ''capacitatea Rusiei de a-şi răspândi propaganda în Regatul Unit'', relatează Reuters.

''În lumina comportamentului tot mai ameninţător al Rusiei şi în linie cu sprijinul nostru anterior, Regatul Unit va oferi în scurt timp un pachet suplimentar de sprijin (militar) pentru Ucraina'', a declarat premierul Boris Johnson la sesiunea de întrebări şi răspunsuri din parlamentul de la Londra.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei până acum circa 2.000 de rachete antitanc NLAW şi a trimis specialişti care să instruiască militarii ucraineni să le folosească, livrând de asemenea Kievului vehicule blindate Saxon. Autorităţile de la Kiev au difuzat şi imagini care arată instructorii britanici antrenându-i pe soldaţii ucraineni să folosească noile rachete.

''Ceea de dorim să vedem este o dezescaladare din partea lui Vladimir Putin'', a indicat Johnson, după ce, în urma recunoaşterii de către Rusia a independenţei provinciilor separatiste din estul Ucrainei, guvernul de la Londra a anunţat marţi sancţiuni împotriva a cinci bănci ruseşti (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Banca Mării Negre) şi a trei oligarhi consideraţi a fi în cercul apropiat preşedintelui Putin, respectiv Ghenadi Timcenko, Boris Rotenberg şi Igor Rotenberg.

Boris Johnson a susţinut în mod eronat în faţa legislativului că şi Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, este vizat de sancţiuni. După ce mai mulţi parlamentari i-au atras atenţia asupra erorii, el a rectificat apoi printr-o declaraţie transmisă în scris, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Preocupări cu privire la emisia postului Russia Today

Pe de altă parte, unii parlamentari i-au cerut lui Johnson să suspende emisia postului rus de ştiri Russia Today în Regatul Unit, pe motivul că acest post răspândeşte propaganda Kremlinului. Premierul britanic a spus că ministrul său al culturii, Nadine Dorries, a cerut organismului de reglementare britanic (Ofcom) să reexamineze licenţa postului rus. ''Dar, ceea ce vreau să spun ... este că noi trăim într-o democraţie'', a ţinut să adauge Johnson. ''Trăim într-o ţară care crede în libertatea de exprimare. Şi cred că este important ca, spre deosebire de cum face Rusia, să lăsăm Ofcom mai degrabă decât politicienii să decidă ce organizaţii media să interzică'', a mai spus el.

Ulterior şi biroul său de presă a venit cu o declaraţie mai temperată pe acest subiect, precizând că Ministerul Culturii a transmis acelui organism preocupările sale cu privire la încălcarea regulilor de emisie TV de către postul Russia Today, menţionând ''capacitatea Rusiei de a-şi răspândi propaganda în Regatul Unit''.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri