Marea Britanie a informat UE că nu va desemna un comisar european înainte de alegerile din 12 decembrie

Data publicării:
The State Opening Of Parliament 2017
Foto: GettyImages

Guvernul britanic i-a scris preşedintei viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o anunţa că nu va desemna un membru britanic pentru echipa sa înainte de alegerile din 12 decembrie din Regatul Unit, informează joi AFP.

O purtătoare de cuvânt a viitoarei şefe a executivului european a declarat joi pentru AFP că Ursula von der Leyen a primit din partea Londrei o scrisoare în acest sens în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit unor surse europene, Ursula von der Leyen a obţinut avizul juridic conform căruia lipsa unui comisar britanic nu va împiedica noua sa echipă să-şi preia atribuţiile.

În urmă cu două zile, Guvernul de la Londra a anunţat că îşi va „respecta obligaţiile juridice” şi va desemna un comisar care va face parte din viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Premierul britanic Boris Johnson anunţase în luna iulie că ţara sa „în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie care îşi preia mandatul la 1 decembrie”. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în octombrie liderii UE-27 au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

Însă pe 6 noiembrie, preşedinta aleasă a CE Ursula von der Leyen i-a trimis o scrisoare lui Boris Johnson în care i-a solicitat două nume - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european. Londra a primit informal termen până luni, 11 noiembrie, pentru a lua o decizie, dar deocamdată niciun candidat nu a fost desemnat.

Sursa: Agerpres

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri