Marea Britanie anunță reducerea cheltuielilor cu 60 de miliarde de lire sterline. "Previziunile sunt îngrozitoare"

Data actualizării: Data publicării:
Jeremy Hunt
Marea Britanie se pregătește de măsuri economice draconice. Foto: Profimedia Images

Guvernul britanic pregătește măsuri economice dure, după ce Banca Angliei a venit cu "previziunile îngrozitoare" spunând că ratele mai mari ale dobânzilor vor împinge economia în cea mai lungă recesiune din anii 1930. Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt ar avea deja un program de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor de 60 de miliarde de lire sterline, scrie The Guardian.


Jeremy Hunt le-a transmis minștrilor că trebuie să transmită punctele cheie ale declarației de toamnă la Oficiul pentru Responsabilitate Buget (OBR) până luni dimineață.

Primele versiuni ale declarației conțin planuri de reducere a cheltuielilor cu până la 35 de miliarde de lire sterline și creșteri de taxe cu până la 25 de miliarde de lire sterline, care ar putea include înghețarea pragurilor impozitului pe venit și reducerea impozitului pe dividende.

O sursă de la Whitehall a spus că cifrele au rămas estimări și pot fi modificate, dar că Hunt, cancelarul, a spus la o întâlnire cu tot personalul că el caută măsuri în valoare totală de cel puțin 50-60 de miliarde de lire sterline.

Amploarea măsurilor a fost sporită de previziunile îngrozitoare ale Băncii Angliei de săptămâna trecută, când a prezis că ratele mai mari ale dobânzilor vor împinge economia în cea mai lungă recesiune din anii 1930. Banca a dat vina pe prețurile mari la energie.

Potrivit surselor de la Whitehall, cancelarul este preocupat să se asigure că măsurile oferă Trezoreriei suficient „spațiu” pentru șocuri economice ulterioare și de a se asigura că planurile au credibilitate pe piață.

Hunt şi noul prim-ministru Rishi Sunak, aflat la putere de puţin peste o săptămână, încearcă să găsească modalităţi de a reduce cheltuielile şi de a creşte veniturile pentru a acoperi o gaură bugetară agravată de planurile economice alimentate de datorii ale predecesoarei lui Sunak, Liz Truss.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri