Marea Britanie avertizează Rusia că ar face „o mare greșeală” dacă ar ataca Ucraina

Data publicării:
militari ucraineni cu un elicopter care zboară pe fundal
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministra de externe a Regatului Unit, Liz Truss, avertizează Rusia că ar face „o mare greșeală” dacă ar ataca Ucraina. Șefa diplomației britanice a adăugat și Londra colaborează strâns cu aliații NATO și că va sprijini Kievul, conform Reuters.

Mişcările de trupe ruseşti în apropierea granițelor Ucrainei au stârnit îngrijorări în Occident că Rusia ar putea pregăti o invazie. Rusia a negat în mod repetat că este pe punctul să atace Ucraina şi spune că poate desfăşura trupe atunci când doreşte pe propriul teritoriu. Moscova a acuzat în schimb Ucraina şi NATO că alimentează tensiunile.

„Cred că ar fi o mare greşeală din partea Rusiei”, a declarat Liz Truss într-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres, răspunzând la o întrebare despre o posibilă incursiune militară.

„Suntem aliaţi apropiaţi ai Ucrainei şi colaborăm cu partenerii noştri în cadrul NATO, dar şi direct cu Ucraina, pentru a ne asigura că aceasta este sprijinită pe deplin”, a spus şefa diplomaţiei britanice.

Rusia a efectuat, miercuri, exerciţii militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, şi a spus că a făcut asta pentru a-şi consolida capacităţile de luptă ale forţelor sale convenţionale şi nucleare din cauza intensificării activităţii NATO în apropierea graniţelor sale.

Ucraina, alarmată de concentrarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor sale, a organizat, luni, un nou exerciţiu militar cu implicarea trupelor aeropurtate în apropierea capitalei Kiev.

SUA şi NATO şi-au semnalat sprijinul faţă de Ucraina în moduri considerate provocatoare de către Moscova, inclusiv prin manevre ale unor nave de război. în această lună. în Marea Neagră şi prin livrarea unor bărci de patrulare americane marinei ucrainene. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri