Marea Britanie înapoiază peste 70 de artefacte furate din Africa

Data actualizării: Data publicării:
statuetă de bronz din Benin, Nigeria, furată de britanici în secolul al XIX-lea
Foto: Captură Twitter/@HornimanMuseum

Un muzeu din Londra a anunțat că va restitui 72 de artefacte furate de armata britanică din Benin City în 1897, după o invazie a Imperiului Britanic în regiune. Muzeul Horniman va înapoi obiectele Nigeriei.

Printre lucrări şi obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de „bronzuri de Benin”, precum şi obiecte ceremoniale din fildeş şi alamă, obiecte de uz cotidian, precum evantaie şi coşuri, şi o cheie „de la palatul regelui”, informează AFP, citat de Agerpres.

În 1897, o forță colonială britanică a invadat Regatul Beninului și a capturat și jefuit Benin City, ca răspuns la o ambuscadă anterioară a luptătorilor africani care masacraseră un grup de imperialiști britanici conduși de James Philips. În urma acestui episod, Regatul Beninului a fost anexat și incorporat în imperiul colonial african al Regatului Unit.

Restituirea răspunde la o solicitare făcută în ianuarie de Comisia Naţională pentru Muzee şi Monumente din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia conducerii muzeului londonez.

„Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedinta consiliului de administraţie al muzeului.

Muzeul va discuta, acum, cu comisia nigeriană despre procesul formal de transfer al proprietăţii şi despre posibilitatea ca unele obiecte să rămână împrumutate, pentru a fi expuse sau în scopuri de cercetare sau predare.

Nigeria a negociat restituirea unor bronzuri de Benin cu mai multe ţări europene şi intenţionează să construiască un muzeu în Benin City, în sudul statului Edo, pentru a le găzdui.

În noiembrie, Franţa a restituit Beninului, ţara vecină a Nigeriei, 26 de piese furate în 1892 din palatele regale de la Abomey de către trupele coloniale franceze.

Două statuete, una reprezentând un cocoş şi alta capul unui rege, au fost restituite de Marea Britanie Nigeriei la începutul acestui an.

De asemenea, Grecia revendică de decenii de la Marea Britanie frizele Partenonului din Atena, expuse la British Museum din Londra. British Museum a declarat recent că este deschis la o înţelegere cu Grecia pentru a le împărţi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...