Marea Britanie „nu exclude” trimiterea de avioane în Ucraina

Data publicării:
ben wallace
„Furia ucigașă” a guvernului israelian manifestată în Gaza va alimenta conflictul pentru încă 50 de ani, a avertizat fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace. Foto: Profimedia Images

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a vorbit joi despre posibilitatea ca Marea Britanie să trimită avioane de vânătoare Ucrainei. El nu exclude furnizarea acestora Kievului, dar avertizează totodată că nu este vorba de o „baghetă magică”, având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor, relatează AFP.

„În problema avioanelor, am fost clar. Dacă există un lucru pe care l-am învăţat în ultimul an este de a nu acţiona în avans şi de a nu exclude nimic”, le-a spus Ben Wallace jurnaliştilor în marja unui summit al Parteneriatului Aukus cu Australia.

Kievul cere F-16 de fabricaţie americană pentru a ajuta la respingerea invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei.

SUA au indicat anterior că pentru moment nu iau în considerare livrarea de F-16 Ucrainei, dar alte ţări, cum ar fi Polonia, s-au arătat mai deschise în această problemă. „Sunt foarte deschis pentru a examina orice tip de sistem, nu doar avioane, pentru a aduce acest ajutor Ucrainei”, a declarat Ben Wallace. „Astfel de lucruri nu se întâmplă de la o zi la alta. Dar pot să spun că nu îi vom pune pe ucraineni în pericol”, a adăugat el.

Formarea piloţilor ucraineni „ar lua luni de zile”, astfel că „nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”, a mai spus el.

Downing Street a părut până acum să excludă trimiterea de avioane de luptă Ucrainei. Aparatele Typhoon şi F-35 sunt „extrem de sofisticate şi este nevoie de luni pentru a învăţa să le pilotezi, credem că nu este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”, declarase marţi un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

Marea Britanie a declarat luna trecută că intenţionează să trimită tancuri în Ucraina la sfârşitul lunii martie, după ce a devenit prima ţară care a promis blindate grele, respectiv 14 tancuri Challenger 2.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri