Marea Britanie: Nu ne mai întoarcem în Afganistan. Talibanii controlează țara

Data publicării:
„Căderea Kabulului”, pe prima pagină a ziarului Daily Times după ofensiva prin care talibanii au preluat puterea în Afganistan
Talibanii au capturat și ultima redută a forțelor guvernamentale, capitala Kabul, și au preluat puterea în Afganistan

Forțele britanice și ale NATO nu se vor mai întoarce în Afganistan după preluarea puterii de către talibani, a spus, luni, ministrul apărării britanic, Ben Wallace, conform Reuters. „Confirm că talibanii controlează ţara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ţi dai seama că exact aşa stau lucrurile'”, a declarat pentru Sky News ministrul britanic.

Întrebat dacă Marea Britanie şi NATO vor reveni în Afganistan, Wallace a exclus această posibilitate. „Nu există această opţiune... de a ne întoarce”, a afirmat el.

Wallace a explicat că zona militară a aeroportului din Kabul este sigură şi că Marea Britanie face tot ce poate pentru a evacua cetăţeni britanici şi afgani care au legături cu Regatul Unit.

Citiți și: Talibanii recunosc că pedepsele brutale, amputări, uciderea cu pietre în public, ar putea fi reintroduse în Afganistan

„Ţinta noastră este... de circa 1.200 până la 1.500 de plecări pe zi în conformitate cu capacitatea aeronavelor noastre şi vom menţine acest aflux”, a spus el.

Regatul Unit şi-a mutat ambasada din oraş pe aeroportul din Kabul. Întrebat ce va simţi când va vedea steagul talibanilor fluturând peste clădirea care adăpostea până acum ambasada britanică din Kabul, Wallace a răspuns: „Simbolic vorbind, niciunul dintre noi nu-şi dorea acest lucru”.

Totodată, Wallace a explicat că nu este încă momentul unei decizii de a-i recunoaşte pe talibani drept guvernul afgan. „Cred că se vor mai întâmpla multe înaintea luării acestor decizii. Evident că testul suprem rezidă mai degrabă în acţiunile lor, decât în vorbele lor”, a mai spus oficialul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri