Marea Britanie refuză să restituie Etiopiei rămăşiţele prințului Alemayehu, capturat în 1868

Data publicării:
prințul Alemayehu
Marea Britanie refuză să restituie Etiopiei rămăşiţele prințului Alemayehu, capturat în 1868. Foto: Profimedia

Marea Britanie a refuzat cererea de returnare a rămășițelor prințului etiopian Alemayehu, care a fost înmormântat în Capela St. George aflată în incinta Castelului Windsor, scrie BBC.

Prințul Alemayehu a ajuns în Marea Britanie la vârsta de doar 7 ani, devenind orfan după ce mama sa a murit în timpul călătoriei.

Regina Victoria s-a preocupat de situația acestuia și i-a asigurat educația și, în cele din urmă, înmormântarea lui, după ce acesta a murit la vârsta de doar 18 ani.

Prinţul Alemayehu a murit, potrivit istoricilor, la vârsta de 18 ani la Leeds (nordul Angliei) de pneumonie. Regina Victoria a dorit ca el să fie înmormântat în cripta regală a Capelei St. George aflată în incinta Castelului Windsor, la vest de Londra.

Etiopia a cerut în repetate restituirea rămăşiţelor prinţului, care a fost dus cu forţa în Marea Britanie de către britanici după victoria acestora asupra armatei Imperiului Etiopian în 1868, scrie Agerpres. Fără succes însă.

Descendenţii lui Alemayehu au reiterat această cerere pentru BBC. „Vrem rămăşiţele sale înapoi... pentru că aceasta nu este ţara în care s-a născut”, a declarat Fasil Minas.

Dar Palatul Buckingham a respins cererea. „Este foarte puţin probabil că va fi posibil să exhumăm rămăşiţele (lui Alemayehu) fără a deranja locurile de odihnă al unui număr mare de alte persoane aflate în vecinătate”, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru BBC într-un comunicat.

Regina Elisabeta a II-a, care a murit în septembrie anul trecut, se numără printre numeroşii membri ai familiei regale înmormântaţi în Capela St. George. În comunicat se precizează că, în trecut, Casa Regală „a dat curs cererilor delegaţiilor etiopiene” de a vizita capela.

Amintirea prinţului este încă vie în Etiopia. În timpul unei călătorii la Londra, în 1924, împăratul Haile Selassie a aşezat pe mormântul acestuia o placă gravată în amharică, limba naţională a Etiopiei.

În 2007, preşedintele Etiopiei, Girma Wolde-Giorgis, i-a cerut reginei Elisabeta a II-a să aducă rămăşiţele prinţului în ţara sa.

Prinţul Alemayehu, născut în 1861, a fost capturat împreună cu mama sa, împărăteasa Tiruwork, atunci când britanicii au cucerit fortăreaţa imperială din Maqdala la 13 mai 1868. Tatăl său, împăratul Tewodros al II-lea, s-a sinucis în loc să se predea. Împărăteasa a murit în timpul călătoriei.

Regina Victoria s-a ataşat de Alemayehu. „Mă temeam că nu va fi niciodată fericit (...) singur într-o ţară străină, fără părinţi”, a scris ea în jurnalul său. Viaţa lui „nu a fost fericită, plină de dificultăţi de tot felul, iar el era atât de sensibil, crezând că oamenii se uitau la el din cauza culorii sale”, a recunoscut regina.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri