Marea Britanie trimite trupe în Afganistan pentru a evacua cetățenii săi

Data actualizării: Data publicării:
RAF C-130 Hercules taxis across desert Helmand Province, Afghanistan
Militarii britanici vor asigura evacuarea din Afganistan în siguranță a cetățenilor și personalului afgan auxiliar. Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images

Marea Britanie va desfăşura temporar în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc ţara, ameninţată de pericolul extinderii controlului talibanilor, a anunţat, joi, executivul de la Londra, informează AFP.

"Am autorizat desfăşurarea de personal militar suplimentar pentru a sprijini prezenţa diplomatică la Kabul, pentru a-i ajuta pe cetăţenii britanici să părăsească ţara şi pentru a sprijini relocarea foştilor membri ai personalului afgan care şi-a riscat viaţa slujind alături de noi", a declarat, într-un comunicat, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

"Siguranţa cetăţenilor britanici, a personalului militar britanic şi a fostului personal afgan este cea dintâi prioritate a noastră. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le asigura securitatea", a adăugat el.

Această desfăşurare de trupe în următoarele zile este justificată de "creşterea violenţei şi deteriorarea rapidă a mediului de securitate din ţară", a subliniat guvernul britanic.

Ministerul de externe a recomandat vinerea trecută ca cetăţenii britanici din Afganistan să părăsească ţara "cât mai curând posibil", transmite Agerpres.

Totodată, Londra a anunţat, joi, reducerea personalului ambasadei sale de la Kabul "la o echipă însărcinată cu furnizarea de servicii consulare şi de vize pentru persoanele care urmează să părăsească rapid ţara".

Ambasadoarea Laurie Bristow "va continua să conducă o mică echipă în Afganistan, care va fi mutată într-o zonă mai sigură din Kabul", potrivit executivului britanic.

Programul britanic de relocare a făcut posibil ca peste 3.100 de foşti membri ai personalului auxiliar afgan şi familiile acestora "să înceapă o viaţă nouă în Marea Britanie", conform sursei citate.

Citește și: A doua „cădere a Saigonului”: SUA trimite Infanteria Marină pentru posibila evacuare a ambasadei americane din Kabul

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale.

Totodată, aceștia au cucerit joi al treilea oraş ca importanţă din Afganistan, Herat, într-o ofensivă susţinută, accelerată de plecarea trupelor străine aflate sub conducerea SUA, după 20 de ani de prezenţă. Anterior, au capturat oraşul Ghazni, situat la 150 km sud-vest de Kabul, periculos de aproape de capitală. Guvernul de la Kabul a pierdut în acest moment controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul ţării.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, i-a ameninţat, joi, pe talibani că vor fi izolaţi pe plan internaţional dacă vor prelua puterea cu forţa în Afganistan şi le-a cerut acestora să reia discuţiile de fond cu autorităţile de la Kabul şi să pună capăt imediat violenţelor.

"Dacă iau puterea cu forţa şi vor restabili un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuţi (din punct de vedere diplomatic), vor fi izolaţi, lipsiţi de sprijin internaţional şi cu perspectiva unui conflict permanent şi a unei instabilităţi prelungite în Afganistan”, a avertizat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite AFP, citat de Agerpres.

"UE solicită talibanilor să reia discuţiile substanţiale, regulate şi structurate (cu guvernul) şi solicită încetarea imediată a violenţei, precum şi o încetare a focului completă şi permanentă", se arată în comunicat.

"Aceste atacuri continue provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei", a evidenţiat Josep Borrell.

În acest context, Bruxelles-ul încurajează, de asemenea, guvernul de la Kabul să rezolve disputele politice pentru a se angaja în dialog cu talibanii într-o optică a unităţii.

UE "intenţionează să îşi continue parteneriatul şi sprijinul pentru poporul afgan", dar asistenţa sa va rămâne "condiţionată de o soluţionare paşnică şi incluzivă (a conflictului) şi de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor", a insistat Borrell.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...