Marea Britanie vrea să „modifice semnificativ” acordul Brexit în aplicarea protocolului nord-irlandez

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson, premierul Regatului Uni
Boris Johnson, premierul Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Guvernul Regatului Unit anunță că vrea să facă „schimbări semnificative” asupra protocolului nord-irlandez de la acordul Brexit pe care l-a semnat cu Uniunea Europeană, relatează Reuters. Boris Johnson spune că schimbările sunt posibile „folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”.

„Credem că protocolul aşa cum a fost elaborat permite negocieri şi îmbunătăţiri suplimentare şi că pot fi făcute ameliorări, pentru a permite funcţionarea sa pe termen lung'', a spus purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

„Dorim să facem schimbări semnificative asupra modului în care protocolul este pus în practică, folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”, a adăugat purtătorul de cuvânt, conform Reuters, citat de Agerpres.

La jumătatea săptămânii trecute, Regatul Unit a anunţat că nu se va abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce, anterior, Uniunea Europeană a făcut un apel la „creativitate şi hotărâre” din partea Londrei pentru soluţionarea diferendului referitor la protocolul nord-irlandez.

Ministra de externe britanică, Liz Truss, a explicat că propunerile Bruxelles-ului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, afirmase, marţi seară, că Londra ar trebui să dea dovadă de „creativitate şi hotărâre” pentru a soluţiona diferendul referitor la protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale. Regatul Unit ameninţase voalat Uniunea Europeană că ar putea acţiona unilateral.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat UE, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

Recent, alegerile din Irlanda de Nord au fost câștigate de Sinn Fein, aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), și principala forță politică din regiune care susține o reunificare a insulei Irlanda.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri