Marele juriu care urmează să decidă dacă Trump va fi pus sub acuzare se va reuni abia mâine

Data publicării:
Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, vorbeşte la un miting de susţiere a unei candidate republicane.
Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Marele juriu din New York care urmează să decidă dacă fostul președinte american Donald Trump nu se va reuni astăzi. Sesiunea a fost amânată pentru mâine, potrivit unor surse citate de NBC News.

Trump este acuzat că i-a plătit 130.000 de dolari actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels prin avocatul său de la acea vreme, Michael Cohen, în ultimele zile ale campaniei din 2016. Trump l-a despăgubit, apoi, pe Cohen prin cecuri de 35.000 de dolari din bani personali, iar această plată a fost înregistrată ca plăți pentru prestare de servicii juridice avocatului.

Este încă neclar dacă marele juriu din Manhattan îl va pune oficial sub acuzare pe Trump, transformându-l, astfel, în primul președinte american, în funcție sau fost, care este judecat pentru o infracțiune.

Săptămâna trecută, Donald Trump susținuse că va fi arestat marți în cazul Stormy Daniels. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Justiţia din New York încearcă să stabilească dacă Trump este vinovat de fals în declaraţii - ceea ce ar fi o infracţiune - sau de încălcare a legilor privind finanţarea campaniei - infracţiune penală - după ce a plătit 130.000 de dolari acestei femei, pe numele ei real Stephanie Clifford, în săptămânile dinaintea alegerilor din noiembrie 2016, scopul fiind ca aceasta să ascundă o presupusă relaţie extraconjugală, potrivit acuzării, citate de Agerpres.

Ancheta s-a accelerat săptămâna trecută. Michael Cohen, fost avocat al lui Trump care a făcut plata respectivă în 2016 şi care de atunci i-a devenit duşman, precum şi actriţa în cauză au depus mărturie în faţa unui mare juriu, un grup de cetăţeni americani înzestraţi cu ample puteri de anchetă şi însărcinaţi cu luarea deciziei de punere sub acuzare.

Donald Trump a fost invitat şi el să vorbească în faţa acestui mare juriu, potrivit presei americane. Un altul dintre avocaţii săi a răspuns că acesta se va „preda” de bunăvoie unei convocări în faţa justiţiei newyorkeze, potrivit Agerpres.

„Procurorii nu-l invită aproape niciodată pe cel vizat de o anchetă să depună mărturie în faţa marelui juriu decât dacă intenţionează să-l pună sub acuzare”, a descifrat pentru AFP profesorul de drept şi fostul procuror Bennett Gershman.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri