Maria Gabriel, comisar european pentru inovare, a fost desemnată pentru funcția de premier al Bulgariei

Data publicării:
Maria Gabriel
Maria Gabriel a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Guvernului Bulgariei. Foto: Profimedia Images

Maria Gabriel, comisara europeană pentru inovație, membră a partidului bulgar GERB, a fost nominalizată să devină noua șefă a guvernului de la Sofia, luni, într-o nouă încercare de a găsi o formulă stabilă de guvernare, în condițiile în care țara a trecut prin ani de zile instabilitate și prin mai multe rânduri de alegeri anticipate.

Președintele bulgar, Rumen Radev, s-a întâlnit, luni, cu Gabriel pentru a-i înmâna mandatul de pimr-ministru. Ea are, de acum, șapte zile pentru a încerca să obțină sprijinul parlamentar pentru un guvern.

În alegerile din 2 aprilie, partidul GERB a câștigat primul loc și 69 de locuri în parlamentul de 240. Partidul conservator a devenit, astfel, primul poziționat pentru formarea guvernului.

Duminică, Gabriel a spus că va propune formarea unui guvern cu un mandat de doar un an.

Impasul politic cu care Bulgaria se confruntă de doi ani a forțat țara să renunțe la ținta sa pentru adoptarea monedei euro.

Nesiguranța a afectat, de asemenea, capacitatea Bulgariei de a-și valorifica pe deplin fondurile din PNRR, iar analiștii spun că votanții se tem de o nouă criză care să ducă din nou la alegeri la sfârșitul anului.

Într-un comunicat, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit Mariei Gabriel pentru munca ei și a spus că vicepreședinta Margrethe Vestager și vicepreședintele Schinas vor preluat temporar responsabilitățile ei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri