Marine Le Pen spune că se opune sancțiunilor pe gazul și petrolul rusesc

Data publicării:
Marine Le Pen sustine conferinta de presa
Fosta candidată la președinția franceză, Marine Le Pen, susține într-un interviu pentru El Pais, că Europa ar avea de suferit indiferent cine ar câștiga războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Marine Le Pen, candidata de extremă-dreapta din alegerile prezidențiale franceze spune că s-ar opune sancțiunilor impuse pe gazul rusesc de către Uniunea Europeană, o măsură discutată anterior la nivelul blocului european, relatează BBC.

Le Pen, care a ajuns din nou în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța și care urmează să se confrunte cu președintele Emmanuel Macron, se declară ca fiind „perfect în favoarea celorlalte sancțiuni”.

Într-un interviu pentru France Inter Radio, ea a spus: „Nu vreau ca poporul francez să sufere conscințele sancțiunilor pe petrol și gaze naturale”.

Franța, asemenea multor alte state europene, importă majoritatea gazului naturale din Rusia, folosind această resursă pentru a o transforma în energie pentru locuințe și activități economice.

Le Pen a mai fost criticată, anterior, pentru legăturile sale cu Rusia și pentru apropierea de dictatorul Vladimir Putin – în 2014, ea a apărut să fie de acord cu anexarea Crimeei de către Rusia, iar în 2017 a cerut eliminarea sancțiunilor impuse pentru aceasta.

Chiar în 2014, Le Pen și-a finanțat activitatea politică cu bani din Rusia, primind un împrumut de la o bancă a Kremlinului.

Pozițiile pro-Putin și anti-UE ale Marinei Le Pen, deși temperate în ultima perioadă ca urmare a invaziei sângeroase pe care dictatorul rus a pornit-o în Ucraina, au făcut-o nefrecventabilă pe candidata de extremă-dreapta pentru majoritatea politicienilor de la Paris – candidatul de pe locul 3 – Jean-Luc Melenchon, care a obținut aproape același număr de voturi, le-a transmis susținătorilor săi să nu acorde nici măcar un vot lui Le Pen.

De asemenea, fostul președinte francez Sarkozy, din partidul rival lui Macron, și-a anunțat susținerea pentru președintele în funcție și a anunțat că îl va vota în turul doi.

Sondajele pentru turul doi, care va avea loc peste două săptămâni, arată o luptă mult mai strânsă decât cea din 2017, când Macron a câștigat confortabil în fața rivalei sale.

Duminică, Macron a câștigat turul 1 al alegerilor cu 27,85%, în timp ce Le Pen a obținut 23,15%. În urma acestora, Jean-Luc Melenchon a obținut 22%. Candidații partidelor tradiționale, Republicanii și Socialiștii au obținut 4,8%, respectiv 1,8%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri