Video Mărturia unei românce stabilite în Turcia: „N-am intrat în casă de ieri, stăm în mașină. Orașele mari sunt orașe-fantomă acum”

Data publicării:
Orașe fantomă, așa au ajuns să arate multe locuri din Turcia, după cutremurul devastator
Orașe fantomă, așa au ajuns să arate multe locuri din Turcia, după cutremurele devastatoare. Foto: Profimedia Images

Orașe fantomă, așa au ajuns să arate multe locuri din Turcia, după cutremurul devastator. Așa le numesc și românii care locuiesc acolo și care au fugit din calea dezastrului. O conațională de-ale noastre, care locuiește în Adana, la 200 de kilometri de epicentru a spus, la DigiFM, că localități întregi sunt la pământ. De asemenea, inclusiv clădiri noi, pentru care constructorii garantau că sunt rezistente în fața acestor dezastre, s-au prăbușit acum. Șocant este și faptul că un oraș de unde sunt aprovizionate unele magazine de la noi cu fructe și legume, nu mai există.

Ana Maria Gunsel, o româncă stabilită în Adana, la 200 de kilometri de epicentru, spune la Digi FM că localități întregi sunt acum la pământ. S-au prăbușit inclusiv clădiri noi despre care constructorii spuneau că sunt rezistente la cutremure:

„Hathayul este Antakya și ăsta este un nume care este clar cunoscut de români, pentru că este zona din Turcia de unde, în România, vin fructele și legumele. E la pământ. Orașul nu mai există din ce vedem la televizor și de la prietenii cu care vorbim.

Una dintre clădiri, am urmărit și eu azi de dimineață, a fost predată acum șase luni de zile. Iar pe anunțul de vânzare scria că este o construcție rezistentă la cutremur. Legea spune că trebuie controlate aceste noi construcții când sunt făcute. Însă, cu stupoare aflăm, că acest lucru nu a fost făcut”, afirmă românca stabilită în Turcia.

Ana Maria Gunsel spune că în orașul în care locuiește 24 de clădiri s-au prăbușit. Acum a părăsit apartamentul în care locuia cu soțul său.

De altfel multe orașe au fost părăsite, a mai povestit ea la Digi FM:

„Dacă vorbim de al doilea cutremur, ieri pe la prânz eram în curtea cartierului în care locuim. Nu am putut să stăm în picioare, a trebuit să ne rezemăm de o balustradă, atât de puternic a fost. Primul cutremur ne-a prins în pat, dormeam, a durat o veșnicie. Avem norocul să locuim într-o clădire foarte zdravănă, bine făcută. Un lucru care pe mine m-a șocat este ușa de la sufragerie care s-a închis de la sine, atât de mare putere a avut cutremurul. N-am intrat în casă de ieri noapte.

Suntem la țară. Orașele mari din cele 10 județe afectate sunt orașe fantome la ora actuală. Poate că e bine că este așa, pentru că autoritățile se poate ocupa de operațiunile de salvare mai bine”.

Întrebată când plănuiește să se întoarcă în oraș, românca a răspuns: „Până nu se termină replicile, nu. Pentru că aseară, la țară fiind, într-o casă pe pământ, fără etaj, ne-a prins o replică de 5,5 grade și nu am dormit în casă. Ne-am dus și ne-am culcat în mașină, în curte”.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri