Mărturii cutremurătoare ale refugiaților de pe „Ruta Balcanică”. La ce abuzuri ar fi fost supuse 857 de persoane

Data publicării:
image

În fiecare an, pe 10 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Anul acesta, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, o organizație umanitară din Germania, Rigardu, a lansat un site - borderviolence.eu - care documentează abuzurile la care ar fi fost supuși refugiații din Orientul Mijlociu de pe „Ruta Balcanică”, una dintre cele mai periculoase căi de acces spre spațiul Uniunii Europene.

Voluntarii organizații nonguvernamentale Rigardu și alte două ONG-uri – No Name Kitchen și Response Fresh – au colectat informații despre 110 potențiale ilegalități comise de autoritățile de frontieră din Serbia și Croația, relatează Balkan Insight.

857 de refugiați ar fi fost victimele a diverse forme de violență fizică, 52 dintre cazurile documentate având ca protagoniști minori.

Refugiații abuzați fizic provin din Afganistan, Pakistan, Magreb, Bangladesh, Irak, Siria, Palestina și chiar Cuba.

Rapoartele postate pe pagina web a organizației Rigardu vorbesc despre „bătăi, șocuri electrice și chiar mușcături de câini”, De asemenea, potrivit mărturiilor, refugiații ar fi fost „privați de bunurile personale, inclusiv de haine, și forțați să aștepte ore în șir la temperaturi sub zero grade”.

Pe lângă imagini șocante cu rănile suferite, rapoartele conțin detalii tulburătoare despre tipul de violență folosit, numărul de ofițeri de poliție implicați, data și locul incidentelor.

Un pakistanez de 27 de ani povestește: „Trei sau patru polițiști (la granița cu dintre Serbia și Ungaria – n.r.) l-au bătut (în noiembrie – n.r.) pe un bărbat la interogatoriu, l-au lovit în toate zonele corpului, la nivelul feței, timp de 10-20 de minute”.  

Într-un alt raport scrie, făcând referire la un cetățean afgan care ar fi fost bătut de poliția croată în octombrie: „Poliția i-a introdus în gură o bucată de lemn luată dintr-un copac, pe post de căluș (...) «Să nu crâcnești. Du-te înapoi în Serbia»”.

Cele mai multe acte de violență au fost depistate la segmentele de frontieră dintre Slovenia și Croația, Croația și Serbia, Serbia și Ungaria.

Contactat de Balkan Insight, ministrul de Interne al Croației, Davor Bozinovici, a declarat: „Nu sprijinim nicio formă de violență sau intoleranță din partea ofițerilor de poliție, în special față de migranții aflați într-o poziție vulnerabilă și care solicită protecție internațională în Croația. Nici un astfel de eveniment nu a fost confirmat până acum”.

„Deoarece poliția slovenă se angajează să mențină standarde înalte de profesionalism și legalitatea muncii sale, în special în respectarea drepturilor omului, afirmațiile dumneavoastră vin ca o mare surpriză. Nu suntem la curent cu astfel de cazuri de violență comise de către polițiștii sloveni”, a afrimat ministrul de Interne de Ljubljana, Vesna Gyorkos Znidar.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a explicat pentru Balkan Insight că „dorește să atragă atenția asupra faptului că poliția ungară protejează granițele UE și ale Ungariei”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri