Sari la conținut

Masacru în Ghouta. Putin ordonă o „pauză umanitară”, după ce peste 540 de civili au fost uciși

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni o pauză umanitară în luptele din enclava Ghouta de Est, lângă Damasc, relatează BBC News, citat de News.ro.

Armistiţiul urmează să fie implementat marţi şi prevede un ”coridor umanitar” care să permită plecarea civililor. Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a făcut acest anunţ. Această pauză va dura zilnic, între orele locale 9.00 (şi ora Romţniei) şi 14.00.

Enclava de lângă Damasc, aflată sub controlul rebelilor, este bombardată intensiv, de peste o săptămână, de către Guvernul lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova. Peste 540 de oameni au fost ucişi în aceste bombardamente, potrivit unor ONG-uri.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie care impune un armistiţiu de 30 de zile în Siria, însă bombardamentele au continuat.

Rezoluţia reclamă ca ”toate părţile să înceteze ostilităţile fără întârziere”, livrarea unor ajutoare umanitare şi evacuări medicale.

Ghouta de Est este ultimul bastion rebel de la porţile Damascului şi este asediată din 2013 de către forţele siriene, susţinute Rusia şi de miliţii iraniene.