McConnell anunță că procesul lui Trump va avea loc după 20 ianuarie. Care ar fi miza condamnării președintelui după părăsirea funcției

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Mitch McConnell
Donald Trump și Mitch McConnell, şeful republicanilor din Senatul SUA. Foto: Getty Images

Liderul majorității republicane din Senatul american, Mitch McConnell a respins cererea democraților de a grăbi organizarea procesului politic al președintelui în funcție, Donald Trump, după ce acesta a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților a doua oară într-un singur mandat, relatează CNN.

Deși a refuzat să organizeze rapid procesul pentru ca procedura să fie finalizată înainte ca Trump să își încheie mandatul peste șase zile, McConnell ar vrea, totuși să meargă înainte cu procedura, în prima zi în care se va reuni Senatul, 19 ianuarie, penultima zi de mandat a lui Trump.

McConnell a transmis liderului democraților din Senat, Chuck Schumer, că nu îi va chema pe senatori la serviciu înainte de deschiderea oficială a sesiunii camerei în 19 ianuarie. Astfel, procesul politic al lui Donald Trump ar urma să aibă loc după ce Trump își va fi terminat mandatul, în prima sau a doua săptămână a președinției lui Joe Biden.

Într-un comunicat emis după votul din Cameră, McConnel a spus: „Având în vedere regulile, procedurile și precedentele Senatului care guvernează procesele de impeachment, nu există absolut nicio modalitate de a efectua un proces serios și corect în perioada de timp rămasă până la învestirea în funcție a președintelui ales Biden”.

Astfel, deși îndepărtarea lui Trump din funcție prin condamnarea în Senat devine irelevantă, posibilitatea rămâne ca actualul președinte să fie judecat, totuși, și condamnat la a nu mai putea să candideze din nou în 2024. Trump a spus și sugerat în mai multe rânduri că vrea să candideze din nou în 2024. 

McConnell nu și-a făcut încă publice intențiile cu privire la procesul din Senat și nici nu a explicitat faptul că susține condamnarea lui Trump.

Donald Trump este primul președinte pus sub acuzare de două ori. Zece republicani au votat alături de democrați, patru s-au abținut

Donald Trump a făcut istorie din nou, miercuri, după ce a devenit primul președinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de două ori. Recordul este cu atât mai semnificativ cu cât Donald Trump nici măcar nu a avut două mandate. 

Au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul „bipartizan” de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio „dezertare” din tabăra republicană.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru incitare la insurecție, după ce în ziua de 6 ianuarie, în timp ce camerele reunite ale Congresului validau rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, Trump și-a instigat susținătorii, veniți la Washington din toate colțurile țării, să atace clădirea Capitoliului. Gloata de trumpiști a pătruns cu forța în clădire, iar membrii congresului au fost forțați să întrerupă procedura și să se adăpostească.

Citiți și:  GALERIE FOTO. Imagini distopice din Congresul SUA: soldaţi care dorm pe jos şi arme sprijinite de pereţi în ziua punerii sub acuzare a lui Trump

Mitch McConnell ar vrea să scape Partidul Republican de „trumpism”

Conform unor surse din Partidul Republican, Mitch McConnell ar crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai ușor prin care partidul poate să scape de „trumpism”, mișcarea pe care deja mai mulți republicani, mulți foști aliați ai președintelui, o consideră toxică pentru partid.

O altă sursă din conducerea republicanilor a declarat pentru CNN că există un motiv pentru care Mitch McConnell a păstrat tăcerea în ultimele zile în ce privește impeachment-ul și discuțiile despre activarea amendamentului 25 – liderul republican este furios după Atacul de la Capitoliu instigat de președintele Trump, mai ales în contextul în care acesta nici măcar nu a arătat că regretă acțiunile sale din ziua de 6 ianuarie. Tăcerea lui McConnell ar fi intenționată, acesta lăsând deschisă posibilitatea susținerii unui deznodământ în care Trump este condamnat în Senat.

Mai multe surse din Partidul Republican au declarat marți că sprijinul lui Mitch McConnell pentru demitere va fi suficient pentru succesul procedurii, iar mulți senatori republicani se vor ralia rapid – „Dacă Mitch spune «Da», Trump e terminat”. Alți senatori republicani păstrează și ei tăcerea, în aceste momente, un potențial indiciu că susțin procedura dar așteaptă să vadă cum bate vântul politic.

Trump și McConnell nu s-au întâlnit și nu au vorbit după evenimentele incredibile care au avut loc în data de 6 ianuarie. Liderul republican ar mai fi spus anterior că nu va mai vorbi cu Trump după ce președintele american a refuzat să îi răspundă la telefon la momentul în care în Congres se dezbătea legea privind recuperarea economică post-Covid, președintele preferând să își facă cunoscute intențiile public, pe Twitter.

McConnell ar ține, însă, legătura cu președintele ales Biden, cu care ar fi discutat despre felul în care ar putea decurge rapid procesul pentru a nu afecta numirea rapidă a cabinetului Biden în zilele de după 20 ianuarie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...