Medalia echivalentă cu un „Nobel” în matematică, furată imediat după decernare

Data publicării:
matematica

Medalia Fields, cea mai prestigioasă distincţie în matematică, a fost furată la jumătate de oră după ce a fost decernată.  Furtul a avut loc la Rio de Janeiro, la Congresul Internaţional de Matematică. Unul dintre cei patru câştigători a pus medalia în servietă, de unde a dispărut.

Medalia Fields este considerată un echivalent al premiilor Nobel în matematică.

Medalia Fields pentru matematică îi fusese decernată lui Caucher Birkar, un kurd iranian, dar a fost furată de la locul de desfăşurare al ceremoniei, au anunţat organizatorii evenimentului, relatează Agerpres.

„Organizaţia Congresul Internaţional de Matematică (ICM 2018) regretă profund dispariţia borsetei matematicianului Caucher Birkar care conţinea medalia Fields primită în cursul ceremoniei din această dimineaţă”, au explicat organizatorii într-un comunicat. „Imaginile de la eveniment sunt în curs de analiză. Organizaţia colaborează cu autorităţile de poliţie care anchetează acest caz”, au subliniat ei, fără a furniza mai multe amănunte în ceea ce priveşte circumstanţele furtului.

Spre deosebire de ceilalţi trei recompensaţi miercuri cu medalia Fields la Rio, Caucher Birkar, 40 de ani, care este refugiat politic în Marea Britanie şi profesor la Universitatea din Cambridge, nu a participat la conferinţa de presă de după ceremonie.

Potrivit site-ului brazilian de informaţii G1, matematicianului i s-a furat medalia la câteva minute după ce a primit-o. El a lăsat pe o masă o borsetă în care avea medalia, telefonul mobil şi portofelul. Imediat ce şi-a dat seama că borseta a dispărut, el i-a alertat pe organizatori, care au găsit-o pe jos, sub o tribună, dar medalia şi portofelul nu se mai aflau în interior.

Decernarea medaliilor a avut loc în cursul ceremoniei de deschidere a Congresului Internațional de Matematică, care este organizat o dată la patru ani de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ediţia din acest an, care se desfăşoară la Rio până la 9 august şi reuneşte circa 3.000 de participanţi, este prima din istorie care are loc în emisfera sudică.

Birkar are contribuții remarcabile în geometria birațională modernă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri