Medvedev susține că întărirea prezenței NATO lângă granița Rusiei „nu mai este o figură de stil” și că sunt posibile „acţiuni agresive”

Data actualizării: Data publicării:
dmitri medvedev cu doua microfoane in fata la o conferinta
Dmitri Medvedev, secretar adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Rusiei. Foto: Profimedia

Întărirea prezenței NATO în apropiere de la frontierele Rusiei „nu mai este o figură de stil”, iar Moscova trebuie să fie pregătită „pentru posibile acţiuni agresive”, a spus marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Referindu-se la„ameninţările cu care se confruntă în prezent Rusia”, Medvedev a precizat că „este vorba în primul rând de încercarea de a extinde prezenţa NATO în apropiere de frontierele” Rusiei, , relatează TASS şi Reuters, citate de Agerpres.

„Şi aceasta nu mai este astăzi o figură de stil, nu este un set de ameninţări standard. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru acele acţiuni agresive care s-ar putea întâmpla”, a constatat el.

De aceea, a continuat Medvedev, este important „să întărim inclusiv sistemul care permite să asigurăm Rusia cu cele mai moderne arme”.

„Iar pentru aceasta este nevoie de tehnică sigură, de înaltă tehnologie, (de tehnologie) puternică - şi militară şi cu dublă utilizare”, a spus el în cadrul şedinţei prezidiului Consiliului pentru ştiinţă şi cercetare.

De asemenea, Medvedev a spus că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse constituie un „război economic”, dar că „nimeni nu va reuşi să izoleze Rusia şi să sufoce economia ei”.

Potrivit lui Medvedev, la ora actuală Federaţia Rusă „se află într-o situaţie specială”, în condiţii de presiune fără precedent.

„Practic, acestea nici nu sunt sancţiuni, ci, cum ni s-a spus de anumiţi responsabili străini, este un război economic - şi nimic nu mai poate fi adăugat la aceasta”, a spus el.

„Noi eram pregătiţi pentru aceasta. Este clar că situaţia se complică, însă nimeni nu va reuşi să sufoce economia noastră, să izoleze Rusia de lume, de alte state”, a adăugat el.

Medvedev a subliniat că Rusia trebuie să-şi concentreze toate forţele şi resursele, „nu doar pentru a depăşi aceste încercări, ci pentru a ieşi din ele învingătoare”.

Joia trecută, tot Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat NATO că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, pentru a restabili echilibrul militar. Totodată, el s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică „liberă de nuclear”, regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Duminică, Moscova a avertizat, prin vocea reprezentantului său în Consiliul Arctic, Nikolai Korciunov, împotriva activităţii în creştere a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Arctica şi a atenţionat asupra producerii de "incidente neintenţionate" în regiune.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri