Mercenarul dezertor din grupul Wagner a fost arestat în Norvegia și este sub supraveghere strictă

Data publicării:
Andrei Medvedev
Fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner Andrei Medvedev, face dezvăluiri. FOTO: Captură Digi24

Autoritățile norvegiene au anunțat luni că bărbatul de 26 de ani, fost mercenar în gruparea Wagner a fost arestat fără a oferi însă mai multe detalii, potrivit AFP, citată de Agerpres. Andrei Medvedev a trecut granița în Norvegia în urmă cu 10 zile, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie și a cerut azil în ţara scandinavă.

"Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal" în ţară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email către AFP.

Poliția nu a făcut însă precizări privind motivele exacte ale arestării şi nici nu a făcut alte comentarii.

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret.

El a cerut azil în ţara scandinavă și a declarat autoritățillor norvegiene că este pregătit "să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război".

Fostul mercenar, Andrei Medvedev, susține că a luptat timp de patru luni sub uniforma Wagner înainte de a dezerta, în luna noiembrie. El a reușit să fugă când omul de afaceri Evgheni Prigojin care conduce organizaţia paramilitară i-a prelungit contractul împotriva voinţei sale.

El a povestit că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini. Totuși, unii experţi spun că Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

AFP precizează că nu a putut confirma în mod independent veridicitatea afirmaţiilor sale.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri