Mesaj dur al șefei Comisiei Europene: Am autorizat vaccinul, acum mă aștept ca AstraZeneca să livreze cele 400 de milioane de doze

Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, isi pune o masca pe fata
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că se așteaptă ca AstraZeneca să respecte acordul și să livreze cele 400 de milioane de doze de vaccin, după ce serul companiei a fost aprobat de UE. Serul AstraZeneca/Oxford  este al treilea care a primit aviz după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna.

''Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului'', a scris şefa executivului european pe Twitter, în timp ce AstraZeneca este criticată de mai multe zile de lideri europeni din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia, notează Agerpres.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu interes de statele membre UE - el dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Au existat însă întrebări cu privire la eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste această vârstă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri