Exclusiv Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia

Valentin Stan Data actualizării: Data publicării:
volodimir havrilov
Fostul adjunct al Ministerului Apărării din Ucraina, Volodimir Havrilov. Foto: Digi24

Scenariile pe care apropiații lui Donald Trump le anunță nu sunt deloc pe placul ucrainenilor. Presa americană citează consilieri din echipa viitorului președinte și spune că Trump va negocia direct cu Putin, iar teritoriile deja cucerite vor rămâne sub controlul rușilor. Este un plan de care Kievul nu vrea să audă, spune fostul adjunct al Ministerului Apărării din Ucraina. Volodimir Havrilov a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre cum percep ucrainenii viitorul țării lor, dar și despre cele mai noi mișcări de pe front.

Cum sunt văzuți militarii nord-coreeni trimiși în Rusia

Coreea de Nord a trimis în Rusia aproximativ 15.000 de soldați, însă aceștia nu vor face diferență, susține generalul în rezervă. Fostul adjunct al ministrului apărării din Ucraina este de părere că militarii nord-coreeni îi vor aduce lui Putin mai multe probleme, decât soluții.

„Nu este foarte plăcut pentru conducerea rusă să recunoască atunci când Coreea de Nord este menționată în mass-media ca partener strategic. Deci, nu este un partener foarte confortabil și, desigur, este o veste foarte frustrantă pentru America, pentru Europa să vadă nord-coreeni, unii dintre ei în Europa, luptând împreună cu rușii. Deci, pentru imaginea Rusiei este un caz foarte rău, de aceea nu cred că sunt foarte interesați să împingă această idee mai departe, având în vedere situația cu rezultatele și rezultatele alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Liderii actuali din Statele Unite, sunt foarte agresivi în cazul în care nord-coreenii sunt desfășurați undeva în afara țării, iar pentru Rusia nu este cel mai bun scenariu”, spune Havrilov.

„Dacă îi obligi pe ucraineni să negocieze, s-ar putea ca societatea să iasă la luptă”

Ucrainenii nu își doresc să negocieze cu Putin. Este mesajul clar al generalului Havrilov, care a fost la comanda ministerului Apărării în plin război, până la finalul anului 2023. El spune că în cazul în care Trump va negocia cu Putin, iar Rusia va păstra teritoriile cucerite, ucrainenii se vor revolta. De la începutul războiului, Kremlinul a cucerit aproape un sfert din teritoriul inițial al Ucrainei.

„Ucrainenii văd totul foarte simplu: suntem în război. Ne protejăm și ne apărăm teritoriile, valorile, libertatea. Și pentru noi nu contează ce gândesc alții despre asta. Desigur, pentru orice lider politic este o imagine foarte clară că, dacă ați decis să stați la masă cu agresorul și să discutați cu el despre teritoriile voastre, trebuie să vă uitați la fereastră și să vă ascultați poporul. Dacă aveți sprijinul poporului dvs. și viziunea dvs. asupra acestui tip de negocieri este un lucru. Dacă nu aveți acest sprijin, veți fi un perdant politic în Ucraina.

Liderii noștri politici înțeleg acest lucru, din fericire, având în vedere istoria guvernelor anterioare din Ucraina, care s-au încheiat foarte prost, precum epoca lui Ianukovici. De aceea cred și sper că orice dialog sau conversație între Statele Unite, de exemplu, președinte și Putin, va ține cont de acest tip de situație. Așa că poți vorbi cu Putin despre orice. Dar dacă te duci la liderii ucraineni și îi întrebi sau îi obligi să stea la masa negocierilor, poți ajunge la situația în care nu ai niciun lider politic în Ucraina, dar ai o societate care este gata să lupte atât timp cât este necesar”, spune el.

Mesaj dur pentru Donald Trump

Generalul ucrainean a criticat și mesajele viitorului președinte american. El a sugerat că Donald Trump ar trebui să vorbească despre viitorul Ucrainei după ce ajunge la Casa Albă și nu să o facă în platouri de televiziune. Trump a declarat că va opri războiul în 24 de ore, dacă va ajunge președinte. În plus, oameni din staff-ul lui de campanie au spus că ucrainenii ar trebui să își ia gândul de la Crimeea. De cealaltă parte, Kievul își dorește înapoi inclusiv peninsula anexată ilegal de ruși în 2014.

„Acesta este un fenomen care nu este foarte plăcut pentru mulți oameni pașnici din Europa. Ei preferă un fel de înțelegere, un fel de echilibru, dar în cazul Ucrainei, majoritatea populației este foarte frustrată de agresiunea Rusiei. Nu le place niciun fel de înțelegere cu Rusia și sunt pregătiți să lupte. Depinde de liderii Statelor Unite să decidă dacă sunt gata să sprijine această disponibilitate de a lupta sau sunt gata să capituleze și să lase Ucraina să supraviețuiască pe cont propriu.

Când intri în birou, în Casa Albă sau în orice birou din Europa, abia atunci începi să simți, să miroși, să atingi toate aceste probleme ale mandatului tău, nu într-un studio comod de televiziune, precum Fox News sau Dumnezeu mai știe pe unde. Ne păstrăm poziția și viziunea. Când spun noi, este vorba despre Ucraina, inclusiv conducerea politică și societatea civilă. Vorbim despre integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Crimeea și toate teritoriile ocupate. Deci, până când această problemă nu va fi rezolvată, vom lupta. Acesta este mesajul nostru pentru toată lumea”, spune generalul.

„Ne este ușor să construim o armă nucleară”

Luna trecută, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina își va construi arme nucleare, dacă nu intră în NATO. Fostul adjunct al ministerului apărării confirmă că Armata Ucrainei poate construi rapid arme nucleare, însă acum nu este momentul unei astfel de decizii. Generalul sugerează însă că în cazul în care Ucraina va rămâne fără sprijin este posibil să apeleze la arme de distrugere în masă

„În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a o face, de a o produce, da, o putem face, având în vedere nivelul nostru tehnologic și expertiza noastră, avem industrie nucleară, de exemplu. Ne este mult mai ușor să construim o armă nucleară, comparând cu țări precum Pakistan sau India. Știm despre ce este vorba. Pe vremuri, am avut capabilități nucleare, dar am renunțat la ele. Această retorică există în media, dar nu cred că este o variantă posibilă chiar acum”, spune Havrilov.

Volodimir Havrilov a fost adjunctul ministrului Apărării din Ucraina până în toamna anului trecut. În septembrie, atât ministrul cât și cei șase adjuncți ai săi au fost demiși de președintele Zelenski. Atunci, președintele ucrainean susținea că ministerul are nevoie de o nouă strategie și de forțe proaspete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se lansează o nouă televiziune în România: Ce va difuza și cum plănuiește să cucerească telespectatorii români
Digi FM
Cu ce se ocupă David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel. Nu și-a mai achitat chiria de câteva luni...
Pro FM
„Sprâncenele tale nu se mișcă!” Reacții după ce Paris Hilton a susținut că nu a apelat niciodată la Botox sau...
Film Now
Cu părul vopsit și cu barbă albă. Arnold, apariție inedită pe bicicletă în L.A. S-a oprit să discute cu fanii...
Adevarul
„Cum am ajuns să apărăm România euroatlantică de România bizară!?”. Rectorul celei mai mari universități...
Newsweek
500 lei în plus la pensie pentru 1.000.000 pensionari. Cele mai mari creșteri din ultimii 10 ani
Digi FM
„Trezirea în conștiință” sau manipulare? Un psihiatru explică
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Suri Cruise, milionară după majorat. Tom Cruise nu și-a mai văzut unicul copil biologic de peste 10 ani, dar...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...