Mesajele video despre evacuare ale liderilor separatiști din Donbas au fost înregistrate cu 2 zile înainte de începerea conflictului

Data actualizării: Data publicării:
Denis Pușilin
Denis Pușilin, autoproclamatul lider al Donețkului. Foto: Profimedia Images

Clipurile video în care apar autoproclamații lideri ai regiunilor separatiste din estul Ucrainei ținând discursuri despre evacuarea populației din Donețk și Lugansk au fost înregistrate cu 2 zile înainte, când nu era încă niciun conflict în această regiune.

Informațiile metadata ale acestor clipuri video publicate de separatiști, prin care anunțau evacuarea, arată că ele au fost filmate în urmă cu două zile, înainte să existe vreun conflict în estul Ucrainei.

Informația vine în contextul în care Statele Unite au avertizat cu privire la faptul că Rusia se pregătește să însceneze un atac asupra separatiștilor pentru a-l folosi apoi ca motiv de război împotriva Ucrainei.

„Rusia ar putea descrie acest lucru (descoperirea unei false gropi comune sau invocarea unui atac terorist) drept dovadă a epurării etnice sau a genocidului”, a spus Blinken într-un discurs rostit în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, joi.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele SUA, Joe Biden,declarat Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare - sau aşa-numită „operaţiune sub steag fals” - care să creeze Moscovei un pretext să atace.

„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, adăugând: „Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Președintele SUA spune că Rusia ar putea fi „angajată într-o operațiune false flag (n.red. de înscenare)” pentru a declanșa un conflict militar, după schimbul de focuri între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Editor : Adrian Dumitru | Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri