Mesajul „Cuba libre” a fost vopsit pe strada din fața ambasadei țării la Washington

Data publicării:
Mesaj Cuba Libre cu vopsea albă pe o stradă
Persoane necunoscute au vopsit mesajul „Cuba Libre” pe strada din fața ambasadei Cubei la Washington. Foto: Captură Twitter/

Persoane necunoscute au scris cu vopsea mesajul „Cuba libre” (n. red. – Cuba liberă) pe strada din fața ambasadei cubaneze la Washington D. C., în contextul protestelor care au cuprins țara insulară de la sfârșitul săptămânii trecute, relatează Reuters.

Fraza a fost deseori asociată cu mai multe evenimente din istoria Cubei, inclusiv cu mișcarea de independență față de Spania, de la mijlocul și sfârșitului secolului al XIX-lea, dar și cu revoluția din 1959 care l-a înlăturat pe dictatorul-marionetă Fulgencio Batista și a instituit actualul regim monopartid.

Nu este încă clar cine este autorul mesajului. Mii de cubanezi au luat parte la proteste ample împotriva regimului de la Havana de la sfârșitul săptămânii trecute. Cubanezii se plâng de situația economică precară în care se afla țara, la care s-a adăugat și criza sanitară generată de Covid-19.

Joe Biden a comentat, joi, cu privire la situația din Cuba și a protestelor care au cuprins țara în ultima săptămână - „Cuba este un stat eșuat”, a spus președintele american.

Protestele sunt evenimente rare în Cuba, o țară în care nesupunerea civică este foarte puternic restricționată. La sfârșitul zilei de duminică, a părut că acestea se vor termina, după desfășurarea mai multor forțe de ordine – poliție și armată – iar Diaz-Canel, șeful guvernului cubanez, a cerut susținătorilor săi să meargă în stradă și să „își apere revoluția”.

Totuși protestele au continuat și luni într-o suburbie a Havanei, conform localnicilor – sute de protestatari au intrat în confruntări cu poliția scandând „jos cu comunismul” și alte sloganuri anti-guvernamentale.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri