Mesajul dur al „Doamnei de Fier” a SUA pentru liderii corupți și populiști ai Europei

Data actualizării: Data publicării:
Madeleine Albright
Madeleine Albright

Americanii și europenii nu trebuie să le permită „vânzătorilor de ură”  să câștige teren și să submineze „instituțiile care ne asigură libertatea și ne definesc democrațiile”, este îndemnul fostului Secretar de Stat al SUA, Madeleine Albright.

Madeleine Albright
Madeleine Albright

În acest weekend, fostul Secretar de Stat din administrația Clinton a primit la Berlin distincția Freedom Award din partea think tank-ului Atlantic Council.

În discursul său de mulțumire, Madeleine Albright, în vârstă de 81 de ani, a atins câteva dintre punctele nevralgice în prezent ale comunității transatlantice. 

Albright i-a criticat pe liderii care „doresc să credem că măreția este definit de spectacol și nu de caracter, cei care consideră că onoarea este irelevantă și că a câștiga înseamnă a nu răspunde la nicio întrebare”.

Madeleine Albright a rememorat și câteva detalii din copilăria ei în fost Cehoslovacie, de unde a migrat cu părinții în Statele Unite în 1948. „Ca fetiță în Cehoslovacia, am văzut ce se întâmplă atunci când oamenii buni și decedenți nu se pot uni în fața amenințărilor la adresa libertății. Și mă tulbură profund să observ ecouri și umbre ale acelor epoci în zilele noastre. Acum, ca și atunci, există politicieni care propagă teorii ale conspirației ce au menirea de a cultiva ura și de hrăni teama în rândul cetățenilor, încurajându-i să devină adepții unor oameni care promit soluții simple la probleme complicate – prin reprimarea celorlalți”, a declarat fostul oficial de la Casa Albă.

La fel ca în zorii sângeroși ai totalitarismelor care au marcat secolul XX, suntem puși acum, a subliniat Albright, în fața unor lideri „care caută să monopolizeze autoritatea prin rescrierea constituțiilor, cooptând tribunalele, prin slăbirea legislativelor și prin punerea la zid a disidenței ca fiind trădare”.

„Suntem adunați în această seară într-un oraș (Berlin – n.r.) care a fost odinioară decimat și divizat, fiind acum însă renăscut într-o inimă a Europei. Această istorie trebuie să ne reamintească că nu ne putem complace. Trebuie să trasăm o graniță între dezbaterea legitimă și eforturile celor care vor își sporească puterea prin fărâmițarea bazelor democrației”, a mai afirmat Madeleine Albright.

În încheierea discursului său, referindu-se la apele tulburi prin care navighează relația dintre Washington și aliații lui europeni, fostul Secretar de Stat al SUA a declarat: „Nu vom renunța la tot ce am câștigat prin sacrificii comune. Nu vom accepta ideea că ar trebui să mergem pur și simplu să mergem acasă și să ne culcăm, ignorând ceea ce ne amenință pacea”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri