Galerie Foto Summitul NATO. Joe Biden a stat între Klaus Iohannis și președintele Poloniei la fotografia de grup. Care este mesajul transmis

Data actualizării: Data publicării:
liderii nato la poza de grup
Fotografie de grup a liderilor statelor membre NATO. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american, Joe Biden, spune că NATO este „extrem de importantă” pentru SUA. El a subliniat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa. Declarația a fost făcută înainte de primul summit NATO la care participă în calitate de președinte și care este văzut ca un punct de cotitură al relațiilor dintre SUA și Europa, deteriorate în mandatul lui Donald Trump.

La fotografia de grup din debutul summit-ului, Joe Biden a stat în primul rând, avându-i în dreapta pe președintele Klaus Iohannis și în stânga pe președintele Poloniei, Andrej Duda. Este un mesaj că regiunea devine mai importantă pentru NATO, în contextul acțiunilor Rusiei, relatează jurnalistul Digi24 Cristina Cileacu.

Mesajul lui Biden pentru aliații din NATO: Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici

„Articolul 5 este o obligaţie sacră”, a spus Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. „Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici”, a adăugat el.

Summitul NATO de luni va marca o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.

Descris drept un „moment esențial” de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, summit-ul își propune să pună capăt celor patru ani tensionați din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianța occidentală numind-o „învechită”.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China, potrivit Agerpres.

„Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China”, a spus Biden, carea fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, la sosirea la sediul NATO.

China este un subiect important pe agenda summitului de astăzi.

Secretarul general alianței, Jens Stoltenberg, a spus că NATO trebuie să răspundă la ascensiunea economică, politică și militară a Chinei.

„Ştim că China nu ne împărtăşeşte valorile. Trebuie să răspundem împreună, ca alianţă”, a spus Stoltenberg, adăugând că Beijingul nu este un inamic sau adversar.

„China nu este adversarul nostru, inamicul nostru. Nu va exista un război rece cu China. Dar trebuie să facem faţă provocărilor pe care le ridică China la adresa securităţii noastre”, a mai spus el.

De asemenea, Aliaţii vor să transmită un mesaj ferm Rusiei înainte de summit-ul Joe Biden-Vladimir Putin de la Geneva.

În marja summit-ului au loc și mai multe întâlniri bilaterale. Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Angela Merkel.

Summitul NATO. Foto: Profimedia Images
Summitul NATO. Foto: Profimedia Images

Rutte: E mai „natural” să vorbești cu Biden, după o perioadă „ciudată” cu Trump

Relațiile transatlantice au devenit mai naturale de când Joe Biden a preluat funcția de președinte al SUA, după o perioadă care a fost uneori „mai ciudată” cu Donald Trump, predecesorul său, a spus luni premierul olandez Mark Rutte.

„Cu Joe Biden ... există o înțelegere clară a necesității existenței NATO. De asemenea, am reușit să lucrez cu Trump. Desigur, a fost mai ciudat uneori, dar până la urmă am reușit să încheiem acorduri. Dar cu Joe Biden, este din nou mai natural”, a spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri