Olena Zelenska, mesaj puternic la nouă luni de război: Nu-i putem trăda pe cei care așteaptă eliberarea. Fără victorie nu poate fi pace

Data actualizării: Data publicării:
olena zelenska
Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. FOTO: Profimedia Images

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat într-un interviu pentru BBC că ucrainenii vor rezista iernii grele care vine, în ciuda frigului și a întreruperilor de curent provocate de atacurile rușilor, și a subliniat că „fără victorie nu poate exista pace”.

La prima întrebare „Ce mai faceți?”, ea a răspuns că, pentru toți ucrainenii, răspunsul este unul singur: „Rezistăm”.

Interviul a avut loc într-un moment în care rușii atacau rețeaua energetică a Ucrainei. „Suntem gata să suportăm asta”, a afirmat Olena Zelenska, care a vorbit cu reporterii BBC într-o clădire securizată, ascunsă într-un labirint de clădiri din Kiev.

„Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat.”, a spus soția președintelui ucrainean.

Ea a făcut referire la un sondaj recent în care 90% dintre ucraineni au spus că sunt gata să suporte o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă ar putea vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Pare un drum îngrozitor de lung și greu și Olena Zelenska știe asta. „Este ușor să alergi la un maraton când știi câți kilometri sunt. Uneori poate fi foarte dificil”, spune ea. 

Toți ucrainenii vor deveni mai puternici în urma acestui război, susține Prima Doamnă a Ucrainei.

Ea spune că este foarte rar când iau cina împreună, cu toată familia. „Locuiesc separat cu copiii mei, iar soțul meu stă la serviciu. Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas, atâta timp cât ne dorim”.

După ce rachetele rusești au atacat Kievul la primele ore ale zilei de 24 februarie, Olena Zelenska a petrecut luni de zile ascunsă în locuri secrete, împreună cu copiii ei. Ea a apărut în public în 8 mai - Ziua Mamei anul acesta în Ucraina și în multe alte țări - când s-a alăturat Primei Doamne a SUA Jill Biden la un adăpost pentru strămutați din orașul Lviv. Acum, ea continuă să apară în discursuri pe zoom, sau uneori personal, elegantă și cu mesaje puternice care vin de la „o mamă, o fiică, o primă doamnă".

Când Congresul SUA a aplaudat în picioare, de două ori, un lider ucrainean în iulie, nu a fost președintele Zelenski, ci a fost soția sa. „Mi-a fost frică”, recunoaște ea. „Dar am înțeles această misiune... a fost imposibil să ratez această șansă.”

Olena Zelenska a vorbit despre suferința profundă a copiilor ucraineni, condamnând ceea ce a numit „jocurile foamei” provocate de Rusia. Totodată, ea cerut Congresului SUA să trimită arme. „Nu a fost vorba de politică, a fost ceea ce am avut de spus. Am cerut arme nu pentru a ataca, ci pentru a preveni ca copiii noștri să fie uciși în casele lor”.

Întrebată dacă simte o oarecare „oboseală” în alte capitale, deoarece această criză duce la majorarea prețurilor la energie și alimente, ea a răspuns: "Nu simt că s-au săturat de noi. Toți înțeleg că acesta nu este doar un război în Ucraina. Este un război al viziunilor asupra lumii."

Olena Zelenska este sigură că societatea ucraineană era în schimbare chiar înainte de război, iar acum acest proces se accelerează. "Bucătărie, copii, biserică - asta nu mai este valabil pentru societatea noastră. O femeie care a trăit asta nu va face un pas înapoi".

„Nu îi putem trăda pe cei care se află acum în teritoriile ocupate. Nu putem abandona oamenii care așteaptă eliberarea. Înțelegem cu toții că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult”.

Întrebată ce înseamnă „victorie” pentru ea, Prima Doamnă a Ucrainei a răspuns: „O întoarcere la o viață normală… uneori se pare că am pus totul pe pauză”. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri