Mesajul sec de felicitări trimis de Kim Jong-un președintelui Chinei

Data publicării:
kim jong un

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a urat ”mari reuşite” lui Xi Jinping în urma realegerii acestuia la conducerea Partidului Comunist chinez (PCC), într-un mesaj de felicitare foarte reţinut, scrie AFP. ”Acum unii pot să-i spună regele Chinei”, afirmă Donald Trump, care l-a felicitat pe Xi la telefon, scrie The Associated Press, citat de News.ro.

În textul de patru fraze, adresat miercuri dar publicat joi de agenţia oficială KCNA, Kim îşi ”exprimă convingerea că relaţiile dintre cele două partide şi cele doiă ţări se vor dezvolta în interesul populaţiilor celor două ţări”. El i-a transmis ”sincere felicitări” preşedintelui chinez. Reţinerea sa contrastează cu entuziasmul din 2012, când Xi a obţinut primul mandat.

Beijingul este de mult timp binefăcătorul economic şi aliatul Phenianului, pe care l-a salvat de la înfrângere în Războiul Coreei (1950-1953). Însă în ultimele luni relaţiile li s-au deteriorat din cauza programelor nord-coreene nuclear şi balitic, care i-au determinat pe chinezi să accepte o înăsprire a sancţiunilor ONU.

China era acuzată de mult timp că nu aplică sancţiunile ONU impuse Coreei de Nord, în pofida faptului că le-a votat. Beijingul vrea să aducă Phenianul la masa negocierilor, cu scopul de a-i limita ambiţiile nucleare, însă dă semne de iritare faţă de vecinul său imprevizibil.

După multiple tiruri de rachete şi al şaselea test nuclear nord-coreean, Beijingul a susţinut impunerea unor noi sancţiuni la ONU, care, între altele, interzic exporturi nord-coreene de cărbune şi minereu de fier şi reduc aprovizionările cu petrol.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a discutat miercuri, la telefon cu XI, pe care l-a felicitat la începutul celui de-al doilea mandat de cinci ani la şefia partidului unic, scrie AP.

Trump a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că l-a felicitat pe omologul său chinez cu ocazia acestei ”ridicări extraordinare” şi că au discutat despre Coreea de Nord şi relaţiile comericale.

Într-un interviu cu Lou Dobbs de la Fox Business Network, după convorbire, Trump a apreciat că ascesniunea lui XI este un lucru care ”practic nu s-a mai întâmplat vreodată în China”. El este un om puternic. Eu cred că este o persoană foarte bună”, a spus el, apreciind că au o relaţie deosebit de puternică.

”Oameni spun că avem cea mai bună relaţie de la preşedinte la preşedinte, pentru că el este numit şi preşedinte. Acum unii pot să-i spună regele Chinei. Dar i se spune preşedinte”, a continuat Trump.

Şef al partidului unic, şef al statului şi şef al armatei de la venirea sa la putere, la sfârşitul lui 2012, Xi Jinping a acumulat puterile la vârful celei de a doua puteri economice mondiale.

La cel de-al XIX-lea Congres cincinal al PCC, el a obţinut un nou mandat de cinci ani de secretar general, înconjurat de o echipă de conducere din care nu face vreun presupus succesor.

Trump şi Xi urmează să se întâlnească luna viitoare în China, în cadrul primului turneu al locatarului casei Albe în Asia.

Şeful statului american a declarat că se va duce ”la Beijing şi în alte locuri, oriunde îi va place (lui Xi) să mă ducă”, exprimându-şi speranţa ca această vizită să fie ”istorică şi pozitivă” şi să înregistreze progrese în dosarul nord-coreean.

În cadrul acestu turneu, Trump vizitează de asemenea, în perioada 2-14 noiembrie, Japonia, Coreea de Sud, Viternamul şi Filipinele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri