Mesajul unui oficial ONU pentru Putin: „Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, trebuie să deschizi porturile” din Ucraina (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
Port din Ucraina
20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în silozurile ucrainene din cauza blocadei porturilor ucrianene care au rămas închise de când a izbucnit războiul. Foto: Profimedia Images

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, îl imploră pe președintele rus Vladimir Putin să permită redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră înainte să fie prea târziu și să ne confruntăm cu o calamitate la scară mondială, scrie CNN.

„Milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile astea sunt blocate”, a spus joi Beasley pentru CNN în timpul unei conferințe.

Întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă s-ar întâlni cu el, oficialul ONU a spus: „Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, indiferent de ce crezi despre Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi”.

Livrările agricole vitale din Ucraina, o țară căreia i se mai spune „grânarul lumii”, sunt blocate în națiunea răvășită de război din cauză că porturile ucrainene, inclusiv cel din Odesa, au fost blocate de oficialii ruși.

Economia Ucrainei va face implozie în două luni de zile

Beasley, un fost guvernator republican al Carolinei de Sud, a avertizat că, dacă porturile ucrainene nu vor deveni operaționale în următoarele 60 de zile, economia țării dependentă de industria agricolă va face implozie.

„Dacă nu rezolvi problema porturilor și nu le deschizi, economia Ucrainei se va prăbuși complet”, a spus Beasley la o conferință din New York. „Va fi fără ieșire la mare, la fel ca Moldova. Porturile sunt vitale.”

Mesajul unui oficial ONU pentru Putin: „Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, trebuie să deschizi porturile” din Ucraina
„Milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile [ucrainene] sunt blocate”, a spus joi David Beasley. Foto: Profimedia Images

Ucraina este unul dintre primii cinci exportatori din lume în privința mai multor produse agricole cheie, inclusiv porumb, grâu și orz, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA. De asemenea, este cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui și făină. În 2021, produsele agricole reprezentau 41% din totalul de exporturi ale Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a vorbit și el despre șocul suferit de rezervele alimentare mondiale în urma invaziei trupelor ruse în Ucraina și a estimat că 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în silozurile ucrainene.

„Știți ceva? Dacă aceste tone nu ajung pe piață, o grămadă de oameni din Africa vor muri de foame deoarece [ucrainenii] sunt singurii furnizori pentru mai multe țări africane”, a spus miercuri Biden în timp ce vizita o fermă din statul Illinois.

Rusia ar putea profita de ocazie ca să atace Odesa

Redeschiderea porturilor ucrainene nu va fi ușoară, nici dacă Rusia va permite acest lucru. Nu numai că porturile sunt apărate de mine și de nave militare, însă Beasley este îngrijorat că Rusia ar putea profita de această ocazie pentru a invada teritoriile neocupate de la Marea Neagră prin porturile redeschise și lipsite de apărare.

Cu toate că oficialul ONU recunoaște că rolul său este unul „umanitar”, Beasley a accentuat faptul că va face „tot ce e nevoie pentru a proteja” porturile împotriva unor eventuale atacuri rusești.

„Liderii mondiali trebuie să pună presiune pe Rusia așa încât să putem avea o neutralitate absolută pentru a muta proviziile în, și din, Odesa”, a explicat Beasley.

Citește și: Prima navă încărcată cu porumb ucrainean părăsește portul Constanța

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri