Mesajul unui oligarh rus pentru Putin: „Naționalizarea ne va da cu 100 de ani în urmă”, în vremurile Revoluției bolșevice

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Vladimir Potanin
„Nu ar trebui să trântim uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare online. Foto: Profimedia Images

Confiscarea activelor companiilor care s-au retras de pe piața rusă după invadarea Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor pentru următorii zeci de ani și ar readuce Rusia în zilele catastrofale din timpul Revoluției bolșevice din 1917, a avertizat magnatul rus al metalelor, Vladimir Potanin, potrivit Reuters.

„Nu ar trebui să trântim uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Magnatul metalelor a mai spus că o confiscare a activelor companiilor care au părăsit Rusia ar pune ţara în afara investitorilor timp de mai mult decenii. „Asta ne-ar da înapoi cu 100 de ani, până în 1917, iar consecinţele, o lipsă globală de încredere a investitorilor în Rusia, le-am resimţi timp de mai multe decenii”, a adăugat Potanin.

Mesajul unui oligarh rus pentru Putin: Nu ne readuce în vremurile revoluției Bolșevice din 1917
Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes, și cel mai important acționar al companiei Norilsk Nickel – cel mai mare producător de paladium și nickel rafinat – este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care obișnuiește să joace hochei. Foto: Profimedia Images

Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes și acționar principal al companiei Norilsk Nickel – cel mai mare producător de paladium și nickel rafinat din lume – este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care obișnuiește să joace hochei.

Potanin nu este primul oligarh rus care critică deciziile lui Putin

În data de 28 februarie, la doar patru zile după debutul invaziei Ucrainei, un alt oligarh rus, Oleg Deripaska, a făcut şi el un apel pentru sfârşitul „capitalismului de stat” în Rusia, în contextul crizei provocate de sancţiunile occidentale.

Confruntată cu un val de sancţiuni internaţionale, care au provocat o prăbuşire a rublei şi o accelerare a inflaţiei, Rusia a adoptat măsuri pentru a limita, pe cât posibil, fuga valutelor şi capitalurilor străine, scrie Agerpres.

Fără a pronunţa cuvântul „naţionalizare”, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit joi de numirea unor administratori „externi” la conducerea firmelor la care acţionarii majoritari sunt companii străine, şi care în ultimele săptămâni au anunţat că vor părăsi Rusia, „pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze”.

Mesajul unui oligarh rus pentru Putin: Nu ne readuce în vremurile revoluției Bolșevice din 1917
Putin și Potanin, într-o întâlnire oficială. Foto: Profimedia Images

Numeroase companii străine au anunţat că îşi suspendă activităţile în Rusia, de la Coca-Cola şi H&M, până la McDonald's, Ikea, Shell sau BP.

„Vedem că economiile Occidentului au avut de suferit după ce au impus sancțiuni împotriva Rusiei”, a spus Potanin. „Așa că trebuie să fim mai înțelepți și să evităm un scenariu în urma căruia sancțiunile noastre ne lovesc pe noi.”

Citește și: Cleptocrația lui Putin. Cine sunt oligarhii ruși care își văd viețile date peste cap și averile topindu-se sub sancțiunile occidentale

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri