METEO EUROPA. Armata britanică, mobilizată după ce țara a fost lovită de ninsori fără precedent în ultimii 35 de ani

Data publicării:
autostrada marea britanie

Condițiile meteo extreme afectează și Regatul Unit. Sute de mașini au rămas blocate pe o autostradă din Marea Britanie, după căderile masive de zăpadă, iar autoritățile au mobilizat armata pentru a le veni în ajutor șoferilor înzăpeziți, scrie The Guardian

Marea Britanie se confruntă de patru zile cu fenomene meteo extreme, rar întâlnite în Regatul Unit, care au dat peste cap atât traficul pe șosele, cât și traficul aerian. 

Militarii au fost mobilizați pe autostrada A31, unde 100 de mașini erau blocate în zona Ilminster. Lângă Manchester, alte sute de șoferi și-au petrecut noaptea pe autostrada M62. Problemele au fost cauzate atât de ninsoare, însă mai ales de vântul puternic, care a suflat cu până la 140 de km/oră.

Prognoza meteo pentru următoarele zile nu este foarte optimistă în Marea Britanie. Europa va fi lovită de un al doilea val de aer arctic, care va persista până la jumătatea lunii martie, după frontul siberian care a provocat haos din Marea Britanie până în Italia, ceea ce va duce la preţuri mai mari ale energiei, relatează Bloomberg.

Autoritățile britanice le-au cerut cetățenilor să nu plece la drum decât dacă este absolut necesar. Un șofer a povestit, pentru Associated Press, că a stat 10 ore pe autostradă: „Ne-am oprit ieri, pe la 17:30, și sunt aici de atunci. Nu a nins deloc până pe la 18:30, dar vântul este foarte puternic”, a declarat acesta.

Un grup de voluntari din localitățile apropiate s-a mobilizat și le-a dus șoferilor pături, mâncare și băuturi calde și au deschis un centru pentru cei rămași înzăpeziți.

Mai multe zone din Marea Britanie sunt sub alerta cod roșu de ninsori, viscol și ger extrem. Aceasta este cea mai mare cădere de zăpadă din ultimii 35 de ani, în Marea Britanie.

Și mersul trenurilor a fost afectat, iar sute de curse aeriene au fost anulate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri