Mexicul a dat în judecată producătorii americani de arme: „Comerțul ilicit pe teritoriul mexican provoacă pagube țării”

Data actualizării: Data publicării:
arme de foc expuse la un targ de arme din sua
Foto: GettyImages

Mexicul a intentat miercuri o acţiune în justiţie în faţa unui tribunal federal din Boston, în nord-estul SUA, împotriva principalilor producători de arme americani, a anunţat miercuri ministrul mexican al afacerilor externe, Marcelo Ebrard, denunțând un „comerț ilicit” pe teritoriul mexican care provoacă „pagube directe” țării, scrie AFP.

Suntem încrezători în calitatea juridică a ceea ce susţinem, vom pleda cu toată seriozitatea necesară. Vom câştiga acest proces şi vom reuşi să reducem de manieră drastică traficul ilicit de arme în Mexic", a adăugat Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre companiile incriminate de Mexic se află Smith&Wesson, Beretta, Colt, Glock, Century Arms, Ruger şi Barrett, care produc peste 68% din cele peste jumătate de milion de arme introduse clandestin în Mexic în fiecare an, potrivit informaţiilor din plângerea mexicană.

Marcelo Ebrard a afirmat că nu există niciun precedent pentru "participarea la un litigiu de această natură" a guvernului mexican în faţa unui tribunal american şi că demersul a primit aprobarea preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

Guvernul mexican cere despăgubiri pentru pagubele produse de producătorii de arme

Ministrul afacerilor externe a explicat că acţiunea în justiţie vizează ca fabricanţii să despăgubească guvernul mexican pentru pagubele provocate de "practicile lor neglijente".

Plângerea cere, de asemenea, măsuri pentru "supravegherea şi aducerea la respectarea legii" a fabricanţilor şi distribuitorilor de arme.

Ministrul mexican a mers până la a-i acuza pe producătorii americani că dezvoltă tipuri de arme special pentru traficanţii de droguri mexicani.

"Pentru asta sunt făcute armele: să fie cumpărate. Ele au mai multe valoare, au o altă estică şi se utilizează diferit", a explicat ministrul afacerilor externe.

Traficul ilegal de arme se află în centrul relaţiilor relaţiilor bilaterale între Mexic şi vecinul său american, care reprezintă principala piaţă pentru puternicele carteluri ale drogurilor.

Peste 17.000 de crime comise în Mexic în 2019 au implicat utilizarea de arme importate ilegal din SUA, potrivit datelor guvernului mexican.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri