Foto „Mi-e foame, mi-e foame!” Peste 200 de copii de migranți blocați la granița dintre Belarus și Polonia suferă de foame și frig

Data publicării:
Migrant tent camp on Belarusian-Polish border
Un copil plânge în zona unde mii de migranți sunt blocați la granița dintre Belarus și Polonia. Foto: Profimedia Images

Un număr de 200 de copii, inclusiv nou-născuți și bebeluși, precum și 600 de femei dintr-un grup de aproximativ 2.000 de migranți suferă în prezent de foame și frig în zona punctului de trecere a frontierei Bruzghi-Kuznica, de la granița dintre Belarus și Polonia, informează CNN.

Prognoza meteo nu este deloc încurajatoare: temperaturile vor coborî sub zero grade Celsius în nopțile următoare și, pe deasupra, mai sunt anunțate și ploi în regiune. Migranții - care provin din Orientul Mijlociu (Irak sau Siria) ori Asia (Afganistan)- sunt nevoiți să taie lemne și să facă focuri în pădurile din zonă pentru a se putea încălzi.

Belarus Poland Border Refugees
Femeie cu un copil se încălzesc la un foc în zona de graniță dintre Belarus și Polonia. Foto: Profimedia Images

Puțini dintre migranți se bucură de „luxul” unui cort. Cei mai mulți încearcă să doarmă în adăposturi rudimentare, improvizate din crengi și tufișuri, blocați în la granița dintre Belarus și Polonia, în cel mai mare dezastru umanitar de la granița UE din ultimii ani, unde mii de oameni se luptă, la propriu, pentru o bucată de pâine.

profimedia-0643127648
Grup de migranți aflați la granița dintre Polonia și Belarus. Foto: Profimedia Images

Printre aceștia se află și părinții unui băiat de patru ani cu picioarele paralizate, care au plecat din Kurdistanul irakian și care speră să ajungă în Germania pentru a-și opera copilul, se arată în materialul CNN.

Autoritățile bieloruse estimează că numărul migranților din zona de frontieră va ajunge la 5.000 în următoarele zile.

„Mi-e foame, mi-e foame”, a declarat pentru CNN o tânără migrantă aflată în tabăra improvizată.

Refugee family calls out to activists for help in Narewka, Poland - 9 Nov 2021
O femeie hrănește cu biberonul copilul de 7 luni al unei familii de refugiați irakieni, într-o pădure la granița dintre Belarus și Polonia, 9 noiembrie 2021. Foto: Profimedia Images

Miile de migranți care vor să intre cu forța pe teritoriul polonez au ajuns prizonieri între trupele celor două țări. În fața lor, polonezii nu au de gând să cedeze, iar din spate îi presează trupele lui Lukașenko.

Migrant tent camp on Belarusian-Polish border
Doi copii aflați la granița dintre Belarus și Polonia. Foto: Profimedia Images

2000 de dolari - „costul” unei călătorii din Irak până în Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său. Lukașenko ar fi autorizat persoane aflate din zone de criză sau de conflict să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Migrant tent camp on Belarusian-Polish border
Femeie cu un copil în brațe, la granița dintre Polonia și Belarus. Foto: Profimedia Images

Un migrant kurd a declarat pentru CNN că a plătit 2.000 de dolari pentru călătoria din Irak până în Belarus. „Vrem să ajungem în Germania”, a spus el.

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică forţele de securitate din Belarus i-ar instrui pe migranţii blocaţi în zonă să ia cu asalt frontiera dintre cele două țări. Pe fondul legii privind starea de urgenţă instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în ţară trebuie să-i părăsească teritoriul. În virtutea acestei legi, Varşovia a restrâns drepturile civile şi a interzis manifestaţiile în zonă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri