Mihail Saakașvili, în stare gravă în închisoare, cere să fie tratat în Polonia și spune că e ultima lui „şansă de supravieţuire”

Data publicării:
Mihail Saakașvili în închisoare cu un tricou alb
Medicii care l-au îngrijit afirmă că Saakaşvili, care avea 115 kilograme când a fost închis, a slăbit peste 50 de kg şi este intoxicat cu metale grele, anorexic şi are simptome de caşexie. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare, a anunţat, marţi, că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a i se permite să beneficieze de tratament medical în Polonia. Starea de sănătate a lui Saakașvili, în vârstă de 55 de ani, s-a înrăutăţit în ultimele luni, după mai multe greve ale foamei prin care a protestat împotriva condiţiilor de detenţie din Georgia.

Medicii care l-au îngrijit afirmă că Saakaşvili, care avea 115 kilograme când a fost închis, a slăbit peste 50 de kg şi este intoxicat cu metale grele, anorexic şi are simptome de caşexie. Printre ei sunt şi specialişti americani. Cu toţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea pacientului.

Într-o scrisoare trimisă AFP, fostul preşedinte afirmă că guvernul georgian „nu le permite medicilor polonezi să mă viziteze la spital în Tbilisi”; el susţine că aceştia sunt ultima lui „şansă de supravieţuire”, relatează Agerpres.

Opinia unui grup de doctori constituit de avocatul poporului din Georgia a fost că Saakaşvili nu poate fi tratat în ţară.

Luna trecută, un diplomat european a declarat aceleiaşi agenţii că mai mulţi medici polonezi au primit permisiunea de a-l consulta pe Saakaşvili în Georgia. Autorităţile georgiene au spus, însă, că avocaţii lui nu au depus nicio cerere oficială în acest sens, deşi aceştia dezmint lipsa demersurilor.

Saakaşvili a fost preşedintele Georgiei din 2003 până în 2014, iar ulterior a fost plecat în străinătate timp de opt ani. El a obţinut şi cetăţenia ucraineană şi a avut funcţii politice în Ucraina. A revenit în Georgia clandestin, înaintea alegerilor locale din 2021, şi a fost arestat imediat pentru executarea unei pedepse de şase ani de închisoare, la care fusese condamnat în absență în 2018, pentru abuz de putere. Este internat în spital de anul trecut, după o grevă a foamei de 50 de zile.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri