Mii de iranieni au sărit prin foc. Într-o singură noapte, 11 au murit și peste 3.500 au fost răniți

Data publicării:
un barbat sare peste foc in iran
Sărbătoarea focului din Iran a făcut anul acesta 11 victime. FOTO: Profimedia Images

Sărbătoarea focului din Iran a făcut anul acesta 11 victime, în timp ce peste 3.500 de oameni au fost răniţi.

Festivalul Ceaharşanbe Suri are loc anual în noaptea ultimei zile de marţi din anul iranian, care se încheie în 20 martie.

"Din 20 februarie, au murit în incidente legate de Ceaharşanbe Suri 26 de persoane", din care cel puţin 11 în noaptea de marţi spre miercuri, a declarat televiziunii de stat şeful serviciilor de urgenţă din Iran, Jafar Miadfar.

Conform obiceiului, participanţii sar peste un foc, strigând "Îţi dau galbenul meu şi îţi iau roşul", pentru a se purifica şi a alunga spiritele rele. Culorile respective simbolizează boala, respectiv viaţa, scrie Agerpres.

iran-foc-profimedia
Sărbătoarea focului din Iran a făcut anul acesta 11 victime. FOTO: Profimedia Images

În ultimii ani, petardele şi focurile de artificii se aud şi se văd în locuri publice, în ciuda autorităţilor care nu apreciază obiceiul considerat "păgân" de majoritatea clerului şiit.

Şeful poliţiei naţionale, Ahmadreza Radan, citat de agenţia oficială de presă IRNA, a afirmat marţi că forţele de ordine consideră festivalul un eveniment "social, nu de securitate", dar le-a transmis un avertisment "celor care blochează străzile şi deranjează locuitorii".

Nu au apărut până acum informaţii despre eventuale arestări. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri