Mii de oameni au ieşit pe străzi la Hamburg în semn de solidaritate cu protestatarii din Iran

Data publicării:
Demonstratii-germania
Mii de oameni au ieşit pe străzi în Hamburg în semn de solidaritate cu demonstranţii iranienii. Foto: Profimedia Images

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzi în oraşul german Hamburg în semn de solidaritate cu demonstranţii iranieni antiguvernamentali care protestează de luni de zile în pofida unei reprimări brutale a forţelor de securitate, informează Agerpres.

A fost cântată muzică iraniană şi în fruntea mulţimii s-a aflat un fost camion de pompieri cu o pancartă cu mesajul "Jos cu mullahii - Libertate pentru Iran".

Demonstraţia a fost paşnică, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, care a furnizat şi numărul participanţilor, aproape 3.000.

Conducerea politică din Iran se află sub o enormă presiune internațională de la declanşarea protestelor naţionale la jumătatea lui septembrie.

Tot azi, dar în Danemarca, ambasadorul Iranului a fost chemat la Ministerul de Externe pentru a i se transmite indignarea acestei țări față de reprimarea protestatarilor și executarea acestora.

"Îl convocăm pe ambasadorul iranian la o reuniune la Ministerul Afacerilor Externe pentru a-i transmite semnalul cel mai puternic posibil şi imaginabil, respectiv că abuzurile comise la adresa poporului său ne provoacă indignarea", a declarat ministrul afacerilor externe, Lars Lokke Rasmussen.

Declanşate de moartea iraniencei Mahsa Amini în custodia poliţiei, protestele au aruncat Teheranul în cea mai gravă criză politică de decenii.

Femeia în vârstă de 22 de ani a fost arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict din Republica Islamică.

Autoritatea judiciară din Iran a anunţat sâmbătă că alţi doi protestatari au fost spânzuraţi la primele ore ale dimineţii, în contextul în care Teheran continuă să sfideze valul internaţional de indignare provocat de tacticile sale agresive.

Cei doi bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul protestelor din noiembrie. Două sentinţe de condamnare la moarte în legătură cu protestele au fost executate şi în decembrie.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri