Foto Mii de ruși au cerut la Koln ca Germania să nu mai susțină Kievul, în timp ce cancelarul Olaf Scholz îl primea pe premierul ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
manifestanti prorusi la koln
Circa 2.000 de persoane au luat parte la Koln la un marș prorus Foto: Profimedia Images

Circa 2.000 de ruși din Germania au participat duminică la un marş, la Koln, cerând liderilor de la Berlin să înceteze să mai sprijine Ucraina şi să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei. Totul s-a întâmplat în condițiile în care cancelarul Olaf Scholz îl primea, la Berlin, pe premierul ucrainean Denis Șmîhal.

Mulţi dintre manifestanții proruşi purtau drapele ruseşti sau pancarte cu NATO tăiat cu o linie roşie, notează agențiile internaționale de presă.

Sâmbătă, și la Praga a avut loc o altă manifestație, mult mai amplă, cu zeci de mii de persoane, care au demonstrat împotriva NATO și UE. Organizatorii demonstraţiei, membri ai unor forţe politice radicale - atât de extremă dreapta, cât şi Partidul Comunist -, au spus că Republica Cehă, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar şi să-şi asigure contracte directe cu furnizori de gaz, inclusiv cu Rusia. În replică, premierul ceh a spus că protestul a fost organizat de forțe proruse.

Pro Russian Demonstration In Cologne, Germany - 04 Sep 2022
Manifestanții proruși de la Koln au cerut Germaniei să nu mai susțină Ucraina și să ridice sancțiunile împotriva Moscovei Foto: Profimedia Images

În Germania, una din organizatoarele marșului de la Koln, Elena Kolbasnikova, a repetat ideea lui Vladimir Putin că invazia rusă din Ucraina ar fi menită să protejeze populaţia rusofonă din estul Ucrainei. „Germania este în haos”, a declarat ea. „Cum vom supravieţui iarna aceasta?”, s-a întrebat reprezentanta diasporei ruse, referindu-se la criza energetică.

Deşi este puternic dependentă de sursele de energie ruseşti, Germania „va putea face faţă acestei ierni”, asigurase duminică Olaf Scholz, după ce compania rusă Gazprom a anunţat vineri suspendarea totală a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream, invocând o nouă defecțiune tehnică.

Citiți și: Dmitri Medvedev: Germania se comportă ca un inamic al Rusiei, iar unchiul Scholz se miră că germanii au mici necazuri cu gazul

Circa 3 milioane de persoane de origine rusă trăiesc în Germania, iar multe dintre ele sunt puternic expuse la teoriile Kremlinului prin intermediul televiziunii ruse controlate de stat, care este disponibilă pe scară largă în Germania, notează Reuters. Organizatorii marșului au strâns, de altfel, donații pentru forțele separatiste susținute de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Pro Russian Demonstration In Cologne, Germany - 04 Sep 2022
Marșul rușilor de la Koln a fost întâmpinat de contramanifestanți proucraineni Foto: Profimedia Images

Marşul rușilor a fost întâmpinat de câteva zeci de contra-manifestanţi, care s-au adunat în apropierea catedralei din Koln pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina, relatează Agerpres.

Olaf Scholz i-a promis sprijin premierului ucrainean

La Berlin, cancelarul german Olaf Scholz l-a primit duminică pe premierul ucrainean Denis Șmîhal, căruia i-a promis că Germania nu-și va diminua sprijinul față de Kiev, pe plan militar, politic, financiar şi umanitar.

scholz smihal profimedia-0719405283
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a fost primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz Foto: Profimedia Images

Scholz a menționat că în ciuda războiului aflat încă în desfăşurare, este important să se planifice de pe acum reconstrucţia țării. „Trebuie să fim pregătiţi pentru această sarcină pe termen lung”, a menționat cancelarul, potrivit unui comunicat emis de executivul german după întâlnirea celor doi şefi de guvern.

Cancelarul german a amintit în acest sens că ţara sa va organiza, ca preşedintă în exerciţiu a G7, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, o conferinţă la nivel de experţi, pe 25 octombrie, la Berlin, pentru a dezbate „orientarea şi arhitectura necesare reconstrucţiei” Ucrainei după ce agresiunea militară rusă va înceta.

Cât despre statutul de ţară candidată la UE primit de Ucraina, Scholz a subliniat că Ucraina trebuie să pună în practică reforme care țin de statul de drept şi sistemul judiciar, importante pentru a putea atrage investiţii în vederea reconstrucţiei ţării.

La rândul său, premierul ucrainean a mulţumit Germaniei pentru ajutorul în bani şi armament, dar i-a cerut acesteia să se implice mai mult la nivelul UE pentru a impulsiona reconstrucţia Ucrainei. Kievul speră să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei ucrainene.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri