Mike Pence a depus mărturie cinci ore în fața marelui juriu care îl cercetează pe Donald Trump și Asaltul de la Capitoliu

Data publicării:
Mike Pence
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence. Foto: Profimedia Images

Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence, a depus mărturie, joi, în fața marelui juriu care investighează deznodământul alegerilor prezidențiale din 2020 și acțiunile fostului președinte Trump și a altora înainte și în timpul Asaltului de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, relatează CNN.

Mărturia lui Pence marchează un punct de cotitură în investigație și este pentru prima oară în istoria SUA când un vicepreședinte este obligat să depună mărturie cu privire la președintele alături de care și-a exercitat mandatul.

Pence a depus mărturie vreme de peste cinci ore, a declarat o sursă a CNN. Consilieru lui Pence, Marc Short, nu a confirmat apariția lui Pence în fața curții, însă a vorbit despre aceasta spunând că fostul vicepreședinte este „dispus să se conformeze legii”.

Pence a vorbit, sub jurământ, despre covnersațiile sale cu Trump de până la Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. Atunci, Trump făcea presiune constante asupra sa, inclusiv public, să acționeze ilegal pentru răsturnarea alegerilor din 2020, deși vicepreședintele SUA nu are, în mod constituțional, o astfel de autoritate.

Un judecător federal a spus că Pence va trebui să dezvăluie conținutul unei conversații private cu Trump, din dimineața zilei de 6 ianuarie.

De când și-a încheiat mandatul, Pence a vorbit constant despre felul în care a refuzat să-i facă pe plac lui Trump și despre cum a decis să urmeze Constituția americană, în dauna șefului său. Totuși, el a evitat să facă declarații sub jurământ în investigații.

Marele juriu din Washington D.C., ale cărui activități sunt secret, s-a reunit în dimineața zilei de joi.

Scandal și discuții în contradictoriu între Trump și Pence înainte de 6 ianuarie

Conversațiile lui Trump cu Pence și despre Pence, în zilele de dinaintea tentativei de insurecție sunt de interest pentru investigatorii americani.

Deși Pence a refuzat să depună mărturie în Congres în fața comisiei speciale care a investigat Asaltul, personaje din apropierea lui Trump au depus mărturie cu privire la o discuție aprinsă între fostul președinte și subalternul său în ziua atacului. Atunci, Trump l-ar fi insultat dur pe vicepreședintele său.

Pence și Trump nu au mai vorbit, însă, în timpul atacului. Atunci, trumpiștii furioși l-au căutat în clădire, scandând „spânzurați-l pe Mike Pence”. Conform consilierilor de atunci de la Casa Albă, Trump ar fi comentat că Mike Pence „o merită”.

Ce se știe despre discuțiile între cei doi de până la tentativa de insurecție, s-a aflat din memoriile fostului vicepreședinte, publicate anul trecut, și de la persoanele care au depus mărturie în fața Congresului.

Nicholas Luna, fost consilier special al lui Trump, a spus că-și aduce aminte că Trump l-a numit pe Pence „un laș” și că a spus că „a făcut o greșeală acum patru sau cinci ani”, referindu-se la decizia de a-l alege pe Pence să-i fie vicepreședinte.

Și fosta șefă de cabinet a Ivankăi Trump, Julie Radford, a spus că fiica președintelui i-a spus că „tata a avut o discuție foarte supărătoare cu vicepreședintele”. Radford a spus că Trump l-a înjurat pe Pence în conversație.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri