Mike Pompeo acuză China că alimentează furia antirasistă în SUA

Data publicării:
Mike Pompeo secretar de stat sua
Mike Pompeo Foto: Guliver/Getty Images

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a acuzat miercuri China că încearcă să „stârnească” valuri de furie în Statele Unite prin intermediul criticilor pe care le formulează la adresa rasismului, notează AFP, preluată de Agerpres.

Partidul Comunist Chinez „crede că poate înăbuşi vocile americane care îi cer să dea socoteală strigând mai tare pentru a denunţa rasismul”, a declarat Mike Pomeo în cursul unei intervenţii neobişnuite pentru un secretar de stat american în faţa parlamentarilor republicani din Wisconsin, un stat foarte disputat în alegerile prezidenţialele din noiembrie. „Doreşte să stârnească tulburări cum am văzut la Minneapolis, Portland sau aici, la Kenosha”, a adăugat Mike Pompeo. „Este revoltător. Nu putem lăsa să se întâmple asta”, a continuat demnitarul american în discursul rostit în sediul Congresului local.

Mike Pompeo, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai Chinei din rândul administraţiei Trump, a citat o scrisoare a unui diplomat chinez adresată unui parlamentar al statului Wisconsin pentru a veni în sprijinul acuzaţiilor sale. Această scrisoare făcea cunoscută „opoziţia fermă” a Beijingului faţă de „discriminarea rasială şi xenofobia” împotriva comunităţii chineze pe tema coronavirusului.

„Mânia justificată a Americii împotriva Partidului Comunist Chinez pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului nu are nicio legătură cu problemele rasiale, însă are o mare legătură cu morţii, copiii privaţi de şcoală şi locurile de muncă pierdute”, a insistat el.

Statele Unite se confruntă cu un val de furie fără precedent împotriva rasismului şi brutalităţilor poliţiei după ce un afro-american, George Floyd, a murit sufocat sub genunchiul unui poliţist alb, în luna mai, la Minneapolis, statul Minnesota. Mişcarea, umbrită uneori de violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine, a beneficiat de o participare numeroasă la Portland, în Oregon, unde preşedintele Donald Trump a pus vina pe „agitatori anarhişti”.

Această mișcare antirasism a fost relansată la sfârşitul lui august când Jacob Blake, un tânăr de culoare, a fost grav rănit de un poliţist alb la Kenosha, în Wisconsin.

Preşedintele Trump şi secretarul de stat al SUA au acuzat din primăvară China că a minţit iniţial în legătură cu gravitatea crizei de COVID-19 şi a permis răspândirea pandemiei. Cei doi se referă frecvent la „virusul chinezesc”, o formulă care provoacă iritarea Beijingului, dar care este denunţată ca stigmatizând și de numeroşi americani de origine asiatică.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri