Militarii ruşi au început să sosească în Belarus pentru manevre militare programate în luna februarie

Data publicării:
Russian paratroopers
Paraşutişti ruşi se îmbarcă în avioane în cadrul unui exerciţiu militar, decembrie 2021. Foto: Profimedia Images

Militari ruşi şi echipamente militare ruseşti au început să sosească în Belarus pentru exerciţiile militare ruso-bieloruse programate în luna februarie a acestui an, au anunţat autorităţile din Minsk, informează Reuters.

Manevrele militare se vor desfăşura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

„ Stabiliţi data exactă şi informaţi-ne, ca să nu fim acuzaţi că adunăm trupe din senin, ca şi cum ne-am pregăti de război”, i-a spus Lukaşenko ministrului apărării din Belarus.

În plus, Aleksandr Lukaşenko a declarat că Polonia şi ţările baltice au masaţi peste 30.000 de militari la graniţele cu Belarus.

Rusia a stârnit îngrijorarea Occidentului şi a Kievului prin masarea de trupe la graniţa cu Ucraina, ceea ce a provocat îngrijorări legate de o posibilă invazie a Ucrainei.

Concomitent, Moscova neagă acuzaţia că ar avea un plan de invazie a Ucrainei, dar se folosește de criza diplomatică pentru a obține garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv oprirea expansiunii NATO în estul Europei.

„Sunt exerciții normale cu scopul de a stabili un plan clar în confruntarea cu aceste forțe: vestul (țările baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a mai spus Lukașenko, despre manevrele militare ruso-bieloruse programate a se desfăşura în februarie.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri