Ministerul rus de Externe o atacă pe Maia Sandu: Vrea să românizeze Găgăuzia. Promovează interesele altei țări

Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova vorbește la Forumul Legal Internațional de la Sankt Petersburg, pe 11 mai 2023.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că vrea să "românizeze" regiunea autonomă Găgăuzia, unde a fost aleasă în funcția de bașcan (guvernator) Evghenia Guţul, membră a partidului pro-rus Șor, scrie deschide.md.

"Vedem și faptul că decizia locuitorilor Găgăuziei de a nu accepta agenda rusofobă și neoliberală a provocat dezamăgire în rândul autorităților de la Chișinău. Sunt lansate chemări la anularea rezultatelor alegerilor, la derusificarea și românizarea autonomiei. În Moldova încă nu a fost anulat cuvântul Moldova? Încă nu i-a trecut una ca asta prin capul lui Sandu?", a declarat Zaharova în cadrul briefingului săptămânal.

După ce formațiunea Șor a câștigat alegerile în Găgăuzia, Maia Sandu a declarat într-un interviu online că există dovezi că au fost nereguli în timpul votării.

"E clar că sunt multe încălcări în aceste alegeri. Am văzut mai multe probe ale acestor încălcări. Cred că o mare întrebare este către comisia electorală din autonomie, deoarece această structură este cea care poate lua decizii potrivite pentru a preveni aceste abuzuri și aceste ilegalități. Din 2024, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova va avea un rol major în organizarea alegerilor în autonomie și am certitudinea că atunci lucrurile se vor întâmpla altfel, corect", a declarat Maia Sandu, potrivit jurnal.md.

Săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că populația din Găgăuzia este influențată de propaganda pro-rusă și pentru că în această regiune autonomă puțini oameni vorbesc româna, pentru a avea și surse alternative de informare.

Această remarcă a fost criticată de Maria Zaharova.

"Ea a făcut niște declarații total neverosimile precum că rezultatele alegerilor în Găgăuzia sunt influențate de faptul că toți vorbesc rusa în autonomie. Dar în ce limbă trebuie să vorbească, în română? În acea română care a venit în locul limbii moldovenești? Pur și simplu pentru că președintele Republicii Moldova are cetățenie română și promovează interesele altei țări?" a acuzat Zaharova.

Aceasta a adăugat că Rusia este pregătită să dezvolte relațiile cu Găgăuzia.

"Sperăm că noua conducere aleasă a Găgăuziei va continua colaborarea cu țara noastră, cu regiunile rusești, confirmăm pregătirea noastră de a dezvolta relații cu Găgăuzia, care este tradițional prietenoasă cu Rusia. Din păcate, ca și în primul tur, reprezentanților ruși nu li s-a permis să participe în calitate de observatori. Asta în timp ce membrii misiunilor diplomatice ale altor state, în primul rând din Occident, au primit această posibilitate", a mai spus purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de Externe.

Procurorii moldoveni au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către reprezentanții Partidului Șor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri