Miniştrii Apărării din China şi Japonia au folosit în premieră linia directă de comunicare între cele două țări

Data actualizării: Data publicării:
Chinese Defence Minister Li Shangfu in uniform
Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. Foto: Profimedia

Miniștrii Apărării din China şi Japonia au inaugurat marţi linia directă de comunicare recent stabilită între cele două ministere, printr-o discuţie în care au abordat relaţiile bilaterale şi legăturile în domeniul apărării.

Ministrul chinez al Apărării Naţionale, Li Shangfu, şi omologul său japonez, Yasukazu Hamada, au folosit pentru prima dată linia directă, instituită pe 31 martie, după un deceniu de negocieri îngreunate de disputa teritorială asupra insulelor Senkaku (cunoscute sub numele de Diaoyu în China), administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing.

Linia directă „va îmbogăţi în mod eficient canalele de comunicare între departamentele de apărare ale celor două ţări şi va spori capacitatea ambelor părţi de a gestiona crizele maritime şi aeriene”, potrivit unui comunicat al ministerului chinez al Apărării, preluat de EFE și Agerpres.

Mecanismul „este un pas pozitiv pentru protejarea păcii şi stabilităţii regionale”, adaugă nota.

O sursă militară citată de ziarul proguvernamental Global Times a calificat conversaţia miniştrilor drept „un semnal bun”, care demonstrează că cele două ţări sunt dispuse să lucreze pentru a aplana divergenţele şi a evita crizele în contextul unui scenariu deja tensionat.

La sfârşitul lunii aprilie, armata chineză a trimis o flotă condusă de un distrugător de tipul 055 pentru a naviga în apele din jurul Japoniei, ca răspuns la comentariile privind Taiwanul ale premierului japonez Fumio Kishida, care a declarat într-un interviu că problema taiwaneză este importantă nu doar pentru ţara sa, ci pentru întreaga lume.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri