Miniștrii apărării și șefii de informații din Rusia, Iran, Turcia și Siria se vor întâlni la Moscova. Erdogan vrea o apropiere de Assad

Data publicării:
assad
Scopul reuniunii care va avea loc la Moscova este de a rezolva problemele cauzate de războiul civil din Siria şi a se ajunge la pace în regiune, a spus ministrul turc al apărării Hulusi Akar. Foto: Profimedia Images

Miniştrii apărării şi şefii de informaţii din Rusia, Iran, Turcia şi Siria urmează să poarte discuţii, un alt semn al apropierii turco-siriene, a anunţat luni ministrul turc al apărării Hulusi Akar, citat de DPA.

Scopul reuniunii care va avea loc marţi la Moscova este de a rezolva problemele cauzate de războiul civil din Siria şi a se ajunge la pace în regiune, a spus Akar, conform Agerpres. 

Toate aceste ţări sunt implicate în războiul civil din Siria, cu Rusia şi Iranul sprijinind regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia susţine forţele rebele din nordul Siriei. 

Miniştrii apărării sirian, rus şi turc s-au întâlnit în decembrie, într-un pas iniţial pentru a relaxa relaţiile îngheţate dintre Damasc şi Ankara. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu alegeri prezidenţiale la 14 mai, în care milioanele de refugiaţi sirieni în Turcia sunt o problemă majoră. Ankara doreşte repatrieri voluntare şi are nevoie de apropierea de Assad ca o condiţie prealabilă. 

Preşedintele turc a sugerat recent posibilitatea unei întâlniri cu liderul sirian, pe care anterior l-a descris drept „criminal”. 

Principalul adversar al lui Erdogan la alegeri, Kemal Kilicdaroglu, a cerut de asemenea discuţii cu Assad şi a indicat că îi va trimite pe refugiaţi înapoi în Siria. 

Forţele lui Assad controlează în prezent aproximativ două treimi din ţară după mai bine de 11 ani de război. Turcia ocupă teritorii în nord, unde este în conflict cu Unităţile Populare de Apărare (YPG) kurde.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri